16:53 14 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.52
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.72
  CEDO

  Rusia ar putea denunța Convenția Europeană a Drepturilor Omului

  © Sputnik / Владимир Федоренко
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  19820

  Rusia examinează posibilitatea de denunțare a Convenției Europene a Drepturilor Omului și renunțarea la calitatea de membru al Consiliului Europei

  BUCUREȘTI, 1 mar — Sputnik. Autoritățile ruse examinează posibilitatea denunțării Convenției Europene pentru Drepturile Omului și încetarea cooperării cu CEDO, în cazul în care nu se va continua în direcția deciziilor antirusești, a comunicat agenției RIA Novosti o sursă din structurile de profil rusești.

  "Autoritățile ruse examinează posibilitatea denunțării Convenției Europene pentru Drepturile Omului și încetarea cooperării cu CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) în cazul în care actualele decizii ale CEDO, în rezultatul cărora se manifestă o direcție opusă intereselor Rusiei, nu vor fi revăzute", a anunțat sursa citată.

  „La examinarea plângerilor împotriva Rusiei sporește politizarea pozițiilor CEDO", a adăugat aceasta.

  În același timp, se menționează că argumentele și dovezile părții ruse nu sunt luate în considerație.

  „Instanța refuză să ia în considerație particularitățile sistemului rusesc de drept și normele dreptului internațional și deseori aplică standarde duble în practica sa", menționează sursa.

  Interlocutorii agenției au adăugat că lipsirea neproporțională a parlamentarilor ruși de dreptul de vot la APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) a adus la faptul că peste 20 de judecători ai CEDO, mulți dintre care examinează dosarele rusești, sunt aleși fără participarea reprezentanților Rusiei.

  „Respectiv, există mari semne de întrebare în cea ce privește legitimitatea alegerii acestor judecători și a deciziilor adoptați de aceștia în ceea ce privește Rusiei", au specificat sursele din rândul reprezentanților instituțiilor rusești de profil.

  "În acest fel, în structurile de stat ale Rusiei se examinează posibilitatea de denunțare a Convenției Europene a Drepturilor Omului, ceea ce ar presupune ieșirea țării noastre de sub jurisdicția CEDO și încetarea calității de membru a Rusiei în Consiliul Europei", au conchis sursele.

  Tagurile:
  denunțare, declarație, Consiliul Europei, CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Rusia


  Știrile Zilei