22:56 21 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.55
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile prezidențiale din Rusia 2018 (52)
  18180

  Analiștii străini apreciază schimbările pozitive în economia Rusiei din ultimii ani și consideră că rezultatele alegerilor nu vor influența în mod decisiv asupra politicii promovate în prezent de oficialitățile de la Moscova.

  Centrul internațional de afaceri Moscow City
  Sputnik / Алексей Филиппов
  BUCUREȘTI, 16 mar — Sputnik. Politica macroeconomică și creditară a Rusiei nu se va schimba în ansamblu după alegerile prezidențiale, indiferent de rezultatele anunțate, consideră experții străini, intervievați de RIA Novosti.

  Alegerile din Rusia vor avea loc pe 18 martie, în cursă fiind angajate opt persoane, inclusiv actualul șef al statului.

  Experții menționează, în special, că autoritățile financiare au reușit să obțină anumite rezultate: inflația a scăzut, deficitul bugetar s-a redus, iar rezervele internaționale au început să crească după criza din 2014-2015.

  „Indicele Fitch prognozează că următoarea administrație va păstra politica macroeconomică fiscală, care a adus la diminuarea inflației, reducerea rapidă a deficitului bugetar și restabilirea rezervelor internaționale", a declarat pentru RIA Novosti directorul grupului analitic pentru ratingurile suverane al agenției internaționale de rating Fitch, Erich Arispe.

  Митинг в поддержку кандидата в президенты РФ В. Путина
  © Sputnik / Григорий Сысоев

  "Nu ne așteptăm la schimbări esențiale în cabinetul de miniștri după alegeri. În ceea ce privește politica economic, cred că principiile de bază ale stricteței macroeconomice în Rusia sunt disciplina fiscală, cursul liber al rublei, țintirea directă a inflației, toate acestea vor rămâne", presupune principalul economic pentru economiile în dezvoltare Capital Economics, William Jackson.

  Economia Rusiei a început să înregistreze o creștere datorită politicii adoptate de actualele autorități ale țării. Prin urmare, nu există nici un motiv să renunțe la ea, consideră experții.

  „Economia rusă a devenit mai puternică datorită menținerii țintirii directe a inflației, respectării unei reguli bugetare conservatoare și flexibilității cursului valutar", a adăugat Arispe.

  "Am recunoscut capacitatea Rusiei de a face față șocurilor de pe urma sancțiunilor și prețurilor la petrol din 2014, precum și capacitatea de a-și consolida politica, inițial păstrându-și ratingul suveran al Rusiei la nivel investițional, iar apoi reușind să obțină o prognoză pozitivă în ceea ce privește ratingul în septembrie 2017", a reamintit el.

  „Deocamdată, economia Federației Ruse se află într-un proces de revenire de pe urma recesiunii din perioada 2015-2016, iar alegerile prezidențiale nu vor avea o influență asupra acestui proces", a adăugat Jackson. În plus, în opinia lui, chiar și efectele negative ale sancțiunilor SUA și UE au început să dispară.

  „În ultimii ani, datoria externe s-a redus brusc, din momentul în care companiile s-au achitat de toate obligațiile din afară. În condițiile unui sold pozitiv al balanței curente în prezent este compensată externalizarea capitalului, situația balanței de plăți s-a stabilizat", a explicat  Jackson.

  De asemenea, potrivit lui, în cazul în care sancțiunile vor fi anulate după alegeri, acest lucru va contribui la sporirea ritmurilor de creștere a PIB-ului Rusiei aproximativ cu 0,75 la sută, însă acest efect nu este unul cert.

  Agenția internațională de rating Moody's de asemenea consideră eficientă actuala politică macroeconomică a Rusiei. "Calitățile creditare pozitive ale Rusiei inclus în sine o economie mare și bogată, care este susținută de o politică macroeconomică eficientă a autorităților începând cu anul 2014", menționează agenția.

  Тема:
  Alegerile prezidențiale din Rusia 2018 (52)

  Tematic

  Rusia, printre cele cinci mari puteri economice ale lumii
  Decizia care sperie SUA: Germania întărește legăturile economice cu Rusia
  Afaceriştii români, în misiune economică specială în Rusia: Transsiberian 2017
  Victoria lui Trump înseamnă un beneficiu economic enorm pentru Rusia
  Rusia: ministrul Dezvoltării Economice, reținut pentru corupție
  România și Rusia reiau dialogul economic
  Moldova roagă Rusia să anuleze restricțiile comercial-economice
  Premierul RM: Moldova este interesată de colaborarea economică cu Rusia
  Moldova pledează pentru dinamizarea relaţiilor economice cu Rusia
  Fermierii români suferă din cauza războiului economic dintre UE și Rusia
  Tagurile:
  creșterea economică, politica macroeconomică, Moody's, Capital Economics, Fitch, sancțiuni antirusești, rating, PIB, alegerile prezidențiale din Rusia 2018, William Jackson, Erich Arispe, Rusia


  Știrile Zilei