16:30 10 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile prezidențiale din Rusia 2018 (52)
  1144160

  Analiștii și comentatorii români și-au exprimat opinia în legătură cu succesul lui Vladimir Putin în alegerile prezidențiale din Federația Rusă.

  CHIȘINĂU, 19 mar — Sputnik, Octavian Racu. Actualul președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin, a reușit să obțină cel mai mare scor din istoria contemporană a alegerilor democratice din această țară. Potrivit mai multor observatori ruși și străini, un atare grad de susținere ar reprezenta o legitimare și o reconfirmare a politicii promovate de Kremlin pe plan intern și extern.

  Sputnik Moldova-România a solicitat câteva comentarii unor analiști și experți din România, buni cunoscători ai realităților politice din Rusia și Europa.

  Victoria lui Putin — rezultatul războiului rece

  Analistul politic Bogdan Duca consideră că victoria lui Vladimir Putin în alegerile se datorează și unui război rece între SUA și UE, pe de o parte și Rusia pe de altă parte.

  "Vladimir Putin a câștigat categoric alegerile prezidențiale din Rusia, oricât ar părea de paradoxal, și datorită războiului rece dintre SUA și UE pe de o parte, și Rusia pe de altă parte", a declarat expertul, fiind solicitat de Sputnik Moldova- România.

  Bogdan Duca consideră că mai mult decât victoria lui Putin, oricum previzibilă, "mai interesant este să analizăm înfrângerea forțelor opoziției liberale". Acesta este de părere că "principalii contracandidați ai lui Putin nu au fost exponenții democrației liberale și oamenii promotori ai unei Rusii care să cedeze în acest nou război rece, ci comuniștii și naționaliștii".

  „Cu Putin sau fără el, Rusia, ajutată și de ostilitatea și aroganța SUA și UE, a ales o cale a sa, democratică dar străină, dacă nu chiar antagonică față de viziunea neoliberală occidentală", a mai adăugat analistul.

  "Din acest moment toate cancelariile occidentale trebuie să își pună serios întrebarea: cui a folosit de fapt războiul dus de ele cu Rusia? S-ar putea ca un răspuns onest să le determine să renunțe repede la sancțiuni", a conchis Duca.

  Putin ar putea câștiga alegerile și în România

  Vladimir Putin ar fi putut câștiga alegerile prezidențiale nu numai în Rusia, ci și în România, Bulgaria, Ungaria, ba chiar Franța și Germania, dacă ar fi fost posibil să candideze, consideră sociologul Cristi Pantelimon.

  În opinia lui, acest lucru arată că "popoarele europene au nevoie de lideri care, în acord cu logica politică și ținând cont de constrângerile și realitățile geopolitice, să caute căi reale de mobilizare a maselor spre un proiect suveranist".

  "Desigur, Rusia nu e un stat perfect și nici nu poate deveni. Dar modul în care evoluează politica rusească în epoca Putin arată că Rusia a devenit un stat cheie al relațiilor internaționale", afirmă Cristi Pantelimon.

  Opoziția a fost prea slabă

  Politologul, expert în geopolitică și un bun cunoscător al realităților politice din Rusia, președintele Asociației Geopolitica Estului, Marius Văcărelu, consideră că rezultatul înregistrat de Putin se datorează și lipsei unor figuri proeminente în rândurile opoziției. Acesta consideră că "succesul președintelui Putin în aceste alegeri se explică prin raportul valoric dintre candidați".

  Ежегодное послание президента РФ В. Путина Федеральному Собранию
  © Sputnik / Михаил Климентьев

  Doi dintre aceștia — Jirinovski și Iavlinski — sunt uzați politic inclusiv în propriile partide, ceea ce publicul a înțeles foarte bine. Tânăra Sobceak nu convinge, iar Grudinin nu se situa la nivelul forței politice a propriului partid", afirmă Văcărelu.

  Ceilalți candidați, în opinia lui, nu au știut să fie destul de convingători pentru alegătorul rus, datorită faptelor lor și a unui discurs lipsit de conținut.

  „În același timp, cauza prin care ceilalți candidați nu au convins publicul constă în bilanțul faptelor lor, care e mai degrabă al vorbelor goale, decât al realizărilor. Într-un astfel de raport valoric, rezultatul este normal și mai mult decât previzibil", consideră expertul.

  Potrivit ultimelor rezultate anunțate de CEC, după prelucrarea a 99,94 la sută din procesele verbale, actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, acumulează 76,69 la sută din opțiunile alegătorilor. A doua poziție a fost ocupată de candidatul din partea Partidului Comuniștilor, Pavel Grudinin, care a acumulat 11,77 la sută. Acesta este urmat de Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat, cu 5,65 la sută, Ksenia Sobchak — 1,68 la sută, Grigoryi Iavlinski — 1,05 la sută, Boris Titov — 0,76 la sută, Maksim Suraikin — 0,68 și Serghei Baburin — 0,65 la sută. Conform ultimelor estimări, rata de participare a constituit peste 67,98 la sută din totalul cetățenilor cu drept de vot.

  Тема:
  Alegerile prezidențiale din Rusia 2018 (52)

  Tematic

  Sursă diplomatică de la Bruxelles: De ce UE întârzie să-l felicite pe Putin
  Putin a spus pe ce se va concentra în noul său mandat
  Expert: Cum a reușit Putin să acumuleze un număr record de voturi
  Președintele Chinei îi întoarce „datoria” lui Putin
  Au fost numărate 99,84% din buletinele de vot - rezultat record pentru Putin
  Putin a fost întrebat dacă va candida și în 2030. Iată ce a răspuns
  Rezultatul după numărare a 50% din buletine: peste 75 la sută pentru Putin
  LIVE: PUTIN, discurs după finalizarea votării
  Exclusiv: Vladimir Putin, vot masiv la Bucureşti - rezultate finale
  Tagurile:
  alegeri, Rezultate, Cristi Pantelimon, Marius Văcărelu, Bogdan Duca, Vladimir Putin, Rusia, România


  Știrile Zilei