21:55 16 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.99
 • USD17.73
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.68
  Duma de Stat

  Duma de stat a finalizat declarația legată de politica ostilă a Londrei

  © Sputnik / Vladimir Fedorenko
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (115)
  11540

  Declarația Dumei de Stat, în legătură cu acuzațiile Londrei aduse Rusiei în ceea ce privește otrăvirea lui Serghei Skripal cu substanța toxică A-234, a fost finalizată și urmează să fie supusă dezbaterilor.

  BUCUREȘTI, 20 mar — Sputnik. Comisia pentru Relații Internaționale a Dumei de Stat a definitivat textul declarației Camerei Inferioare a Parlamentului rus în legătură cu politica Marii Britanii în raport cu Federația Rusă, a declarat pentru RIA Novosti președintele comisiei, Leonid Sluțki.

  "Vom discuta azi. Avem deja poziția MAE, cred că aceasta este suficientă. Însă suntem gata, avem și textul definitivat. Pe de altă parte, luând în considerație că societatea britanică s-a divizat și într-un fel condamnă această declarație și cei care au emis o astfel de apreciere dură. Chiar Johnson și-a schimbat discursul. Acum declarația va avea un caracter intermediar", a declarat Sluțki.

  În același timp, deputatul nu exclude că Duma de Stat ar putea să se abțină de la adoptarea declarației. Această problemă urmează să fie discutată la consiliul Dumei de Stat.

  În opinia lui Sluțki, acum Rusia ar urma să participe la investigațiile legate de cazul de la Salisbury. Acesta a menționat că Duma de Stat ar fi putut adopta declarația la etapa inițială a tensionării relațiilor dintre Rusia și Marea Britanie, însă camera inferioară a parlamentului se afla într-o pauză de activitate.

  „Acum, aceasta este poziția mea, s-ar putea să fie prea devreme. Acum noi vom discuta la consiliu, ar putea să ne abținem. Dacă ar fi să o adoptăm, atunci mâine, vineri ar fi prea straniu, iar mâine agenda de lucru va fi ocupată de alegerile prezidențiale, de declarațiile politice ale liderilor fracțiunilor", a menționat politicianul.

  Relațiile dintre Rusia și Marea Britanie s-au înrăutățit din cauza incidentului din orașul Salisbury, unde a fost otrăvit un fost ofițer al GRU, Serghei Skripal și fiica acestuia Iulia. Partea britanică afirmă că Moscova ar fi implicată în atentatul la viața lui Skripal cu substanța toxică A234. În legătură cu acest fapt, premierul britanic, Theresa May, a anunțat adoptarea unui șir de măsuri împotriva Rusiei, inclusiv, expulzarea a 23 de diplomați ruși și înghețarea a contactelor diplomatice la nivel înalt între cele două țări. Rusia a negat orice implicare în cazul otrăvirii lui Skripal.

  Sâmbătă, ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat măsuri de răspuns, declarându-i persona non grata 23 de diplomați britanici, care urmează să părăsească teritoriul Rusiei în decurs de o săptămână. Luând în considerație lipsa de paritate în numărul reprezentanților diplomatice între cele două țări, Rusia a retras acceptul de deschidere a unui consulat general al Marii Britanii la Sankt Petersburg. În afară de aceasta s-a decis încetarea activității British Council în Rusia, în legătură cu „lipsa de reglementare a statutului acestuia".

  Тема:
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (115)

  Tematic

  Cazul Skripal: Londra cedează Moscovei: va oferi acces la detaliile anchetei
  Ministrul rus al Sănătății are îndoieli că Skripal a fost otrăvit cu ”Novicioc”
  Pe surse: când UE își va expune poziția comună în cazul lui Serghei Skripal
  Lavrov: Marea Britanie refuză să coopereze în cazul Skripal - încălcare gravă a Convenției
  Un veteran GRU despre cazul Skripal: serviciile nu acționează așa
  Diplomația rusă a taxat dur statele care susțin Londra în "dosarul Skripal"
  Lavrov: Londra s-a condus, în ”dosarul Skripal”, de motive neoneste
  Un senator rus a explicat de ce Londra profită de „cazul lui Skripal”
  Tagurile:
  neurotoxin, A234, otrăvire, novicioc, Leonid Sluțki, Serghei Skripal, Theresa May, Salisbury, Londra, Moscova, Rusia, Marea Britanie


  Știrile Zilei