06:17 25 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Locul unde au fost găsiți în inconștiență Serghei și Iulia Skripal

  Expert: Arme chimice la Shikhany? Inspecția OPCW va confirma absența lor

  © REUTERS / Peter Nicholls
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (115)
  14320

  În poligonul din Shikhany, regiunea Saratov, nu au fost stocate niciodată arme chimice, afirmă fostul președinte al comisiei ONU pentru arme chimice și biologice, Igor Nikulin.

  BUCUREȘTI, 6 apr — Sputnik. Armele chimice, inclusiv gazul neurotoxic "Novicioc", denumirea atribuită agentului A-234, au fost testate, însă nu au fost păstrate pe poligonul Shikhany din regiunea Saratov, a declarat vineri agenției RIA Novosti fostul membru al comisiei ONU pentru armele chimice, Igor Nikulin.

  Într-un articol publicat astăzi, The Times a anunțat, cu referire la propriile surse, că serviciile britanice numesc laboratorul din Shikhany, regiunea Sarato, drept centru în care ar fi fost produsA-234.

  "Gazul neurotoxic Novicioc a fost testat, însă nu a fost păstrat niciodată pe poligonul din Shikhany din regiunea Saratov. E doar un poligon", a spus Nikulin.

  Acesta este convins că inspecția, efectuată în Rusia săptămâna trecută de către Organizația pentru interzicerea armelor chimice (OPCW), va confirma că Federația Rusă nu se ocupă cu producția armelor chimice de acest fel.

  Potrivit reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, „dacă Marea Britania are tupeul să afirme că în spatele incidentului din Salisbury cu o mare doză de probabilitate se află Rusia", atunci Rusia presupune că "există o mare doză de probabilitate că în spatele acestei megaprovocări se află serviciile secrete ale unor state".

  Novicioc poate fi produs oriunde

  Este foarte greu de determinat locul producției agentului neurotoxic, acesta putea fi orice punct al planetei, afirmă Igor Nikulin.

  "E foarte complicat să stabilești locul unde a fost produs, fapt menționat și de reprezentanții laboratorului din Porton Down (care se află în apropierea orașului Salisbury). Din câte știu, după ce a semnat Convenția (de interzicere a armelor chimice), Rusia nu a mai desfășurat activități în acest domeniu. Mai mult decât atât, în anii 90 în aceste obiecte se aflau observatori americani și britanici. Nici măcar un șoarece nu le putea scăpa", a spus Nikulin.

  În opinia lui, această substanță putea fi produsă oriunde, mai ales că formula lui este publică.

  „Chimiștii iranieni au reușit să sintetizeze opt substanțe care sunt indicate în cartea lui Vil Mirzayanov (savantul rus emigrat în SUA, care ar fi participat la producerea Noviciocului). Iată de ce cred că e vorba de o nouă revelație genială în stilul lui Boris Johnson", a spus expertul.

  Potrivit lui, după componente poate fi determinat locul unde a fost produsă substanța doar cu o anumit doză de probabilitate. Spre exemplu, din ce mină a fost extras fosforul.

  "Totuși, acesta poate fi sintetizat oriunde, în orice punct al planetei", a conchis expertul.

  Тема:
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (115)

  Tematic

  Iulia Skripal, primele declarații publice
  Oficial: Rusia nu are nicio problemă cu Skripal. Poate reveni oricând acasă
  Conversație telefonică cu Iulia Skripal: Atât ea, cât și tatăl ei se simt bine
  Moscova: cazul Skripal, o sfidare a dreptului internațional
  Nepoata lui Skripal menține contacte strânse cu ambasada rusă
  Rusia convoacă Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu cazul Skripal
  Londra refuză desfășurarea unei anchete comune cu Rusia în cazul Skripal
  Șeful spionajului rus: SUA au participat la orchestrarea cazului Skripal
  OPCW a răspuns la întrebările Moscovei legate de cazul Skripal
  "Londra va trebui să-şi ceară scuze" - Peskov despre revelația lab din UK în cazul Skripal
  Tagurile:
  armele chimice, agentul neurotoxic, noviciok, A234, Novichok, novicioc, The Times, OPCW, Organizația pentru interzicerea armelor chimice, Vasily Nebenzya, Igor Nikulin, Saratov, Shikhany, Rusia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei