17:30 12 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.22
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.71
  Pe orbită

  Cine vrea să revizuiască limita Spaţiului și de ce Rusia este împotrivă

  © Photo: NASA
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  151051

  Moscova nu este de acord cu cei care afirmă că actuala concepție privind frontiera dintre atmosfera terestră și spațiul cosmic ar trebui reevaluată.

  BUCUREȘTI, 9 apr — Sputnik. Rusia respinge propunerea Organizației Meteorologice Mondiale (WMO) de a conveni că între cele două medii există o zonă intermediară, doarece acest spațiu ar putea fi folosit pentru plasarea de armament.

  Realizarea ideii respective ”va crea un precedent foarte riscant. Ca urmare, vor fi implicați factorii politici care, până la urmă, vor conduce la aceea că subiectul integru al delimitării atmosferei terestre și a spațiului cosmic va fi fragmentat și dispersat pe la diferite instituții specializate din cadrul ONU”, se spune într-um memorandum adresat Națiunilor Unite.

  ”Se creează convingerea că astfel de inițiative ”lucrează” în favoarea ideei de a detașa un strat suplimentar pentru necesitățile zborurilor suborbitale, care să nu cadă sub incidența dreptului cosmic, inclusiv a interdicției privind plasarea pe orbita terestră a oricăror aparate cu arme nucleare sau alfel de arme de exterminare în masă”, se mai arată în document.

  Epoca atitudinii idilice față de zborurile suborbitale se va încheia, ”Este evident că posibilitatea de afișare a forței, cu aplicarea unor astfel de mijloace de transport, nu ține doar de domeniul ipoteticului”.

  Actualmente drept limită dintre atmosferă și Cosmos esta acceptată așa-zisa ”Linie Karman”, la 100 km distanță de suprafața planetei. WMO propune ca frontiera ”să coboare” cu 10-20 de km, la limita superioară a mezosferei.

  Tematic

  „Big Bang nu a existat". Un om de ştiinţă demontează modelul cosmologic standard
  Uluitor! Imagini realizate din cosmos în timpul căderii unui meteorit (VIDEO)
  Semnalul din 1977, venit din spațiul cosmic, a fost explicat
  Rusia dezvoltă arma capabilă să doboare aeronavele din spațiul cosmic
  Ucrainenii revoltați: România ne depășește în domeniul cosmic
  Tagurile:
  delimitare, cosmos-atmosferă, risc, Militarizare, ONU, Rusia


  Știrile Zilei