05:51 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Televiziunea RT

  Londra elucidează echidistanța RT, Moscova e gata să dea un răspuns oglindă

  © Sputnik / Илья Питалев
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)
  16113

  Sunt în curs de desfășurare șapte anchete privind modul în care Russia Today a prezentat cazul Skripal.

  BUCUREȘTI, 18 apr — Sputnik. Autoritatea britanică de reglementare în domeniul media, Ofcom, a demarat șapte anchete în ceea ce privește modul în care postul de televiziune RT a reflectat subiectul otrăvirii lui Serghei și Iulia Skripal.

  "După evenimentele din Salisbury observăm o sporire a numărului de emisiuni RT care încalcă regulamentul de difuzare al Ofcom", se spune în declarația organului de reglementate.

  Ofcom a dat publicității și o listă de emisiuni care au trezit nemulțumirile autorităților britanice: este vorba de emisiunea „Sputnik" (din 17 martie și 7 aprilie), două ediții a emisiunii „Crosstalk" (din 13 și 16 aprilie), două buletine de știri (din 18 și 30 martie), precum și emisiunea "World Apart With Oksana Boyko" din 1 aprilie.

  "Am demarat astăzi șapte noi anchete în ceea ce privește reflectarea obiectivă și echidistantă în buletinele de știri și emisiunile documentare ale RT. În conformitatea cu procedurile noastre obișnuite, vom face publice rezultatele acestor anchete cât mai curând", se spune în comunicatul Ofcom.

  În declarație se mai menționează că până în prezent nivelul de respectare a regulamentului Ofcom de către TV Novosti (RT n.r) nu se deosebea de cazurile celorlalte instituții media din Marea Britanie.

  La mijlocul lunii martie, Ofcom a anunțat că a expediat deținătorului de licență de emisie a RT o scrisoare în care anunță despre posibilitatea aplicării unor sancțiuni în legătură cu modul în care a fost reflectat subiectul otrăvirii celor doi Skripali.

  Redactorul șef al RT, Margarita Simonyan și-a exprimat opinia că o eventuală retragere a licenței de transmisie a postului RT ar putea fi urmată de un răspuns oglindă din partea Rusiei. În același timp, ea și-a exprimat speranța că partea britanică nu va face acest pas.

  Dacă Londra va suspenda activitatea RT, Moscova va suspenda activitatea BBC în Rusia

  În cazul în care în Marea Britanie va fi restricționată activitatea postului RT, Rusia va adopta măsuri similare în ceea ce privește serviciul de limba rusă al BBC din Rusia, a declarat agenției RIA Novosti președintele comisiei ad-hoc pentru politica informațională a Consiliului Federației (Senat), Aleksei Pușkov. 

  „Autoritățile Marii Britanii încearcă să împiedice emisia RT sau să-i îngreuneze activitatea. O astfel de politică exista și anterior, însă cazul Skripal a activizat acele forțe care se pronunță pentru crearea unor impedimente în activitatea RT din Marea Britanie", a spus Pușkov.

  Senatorul rus a menționat că Marea Britanie se află într-o „situație delicată". „La noi, în Rusia, activează BBC, care este o companie de stat și, conform tuturor criteriilor, ar putea fi echivalată cu RT. Dacă în Marea Britanie va fi interzisă difuzarea RT, sunt mai mult decât convins că măsuri similare vor fi adoptate în raport cu BBC din Rusia și corporația își va pierde un punct important de difuzare", a declarat el.

  Russia Today
  © Sputnik / Илья Питалев

  Pușkov consideră că, în legătură cu acest fapt, autoritățile britanice au ales o altă tactică: "o sugrumare lentă prin intermediul unor anchete, acțiuni etc.".

  Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că „nicio instituție de presă britanică nu va activa în țara noastre în cazul în care va fi suspendată activitatea RT". La rândul său, organul de reglementare în mass-media din Rusia (Roskomnazdor) a declarat că va lua măsuri oglindă în ceea ce privește presa britanică în cazul în care va fi retrasă licența de emisie a RT.

  Тема:
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)

  Tematic

  RT a lansat un video cu noile arme ale Rusiei
  Viitorul RT în Marea Britanie: Cine decide și cum va proceda Rusia în caz de suspendare
  Simonyan a ironizat propunerea de eliminare a Sputnik și RT din fluxurile de știri
  Departamentul de Stat al SUA trimite jurnaliștii americani la Sputnik și RT
  RT a ajuns în finala prestigiosului New York Festivals
  ONU a criticat restricțiile SUA privind RT și Sputnik
  O nouă sursă alternativă de știri: în Franța a început să emită RT France
  Ambasada rusă a ridiculizat un articol din Daily Mail despre Sputnik și RT
  Un reporter Russia Today (RT) a fost ucis în Siria
  Podesta: Sputnik și RT sunt surse preferate la Casa Albă. Reacția lui Simonian
  Zaharova: Sputnik și RT prezintă un punct de vedere alternativ
  „Sputnik” și „RT” vor deveni subiect de dezbatere în Parlamentul European
  VIDEO: Jurnaliștii RT Arabic au ajuns sub rafale de foc ale artileriei în Siria
  Tagurile:
  licența de emisie, rt, anchetă, BBC, Ofcom, Serghei Skripal, Margarita Simonyan, Londra, Moscova, Rusia, Marea Britanie


  Știrile Zilei