18:59 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  22923

  În ciuda pretențiilor lui Donald Trump, Statele Unite ale Americii sapă activ în zona malului estic al râului Eufrat din Siria și nu intenționează să plece, a declarat marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 24 apr — Sputnik. "În ceea ce privește reconstrucția economică, acest lucru va avea nevoie de timp și sunt convins că trebuie să acționăm toți în interesul poporului sirian și respectând total suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei", a declarat el, vorbind despre reconstruirea Siriei.

  Lavrov a subliniat că a spus acest lucru deoarece "o întreagă serie de națiuni urmăresc în mod deliberat dezintegrarea Siriei".

  "Statele Unite au promis că singurul lor scop a fost să respingă teroriștii din Siria, să învingă așa-numitul "Stat Islamic", dar, în ciuda tuturor pretențiilor lor, în ciuda pretențiilor președintelui Trump, SUA se poziționează de fapt pe malul estic al Eufratului și nu intenționează să plece", a spus Lavrov.

  Declarația înaltului oficial rus vine la mai puțin de o lună după ce președintele american Donald Trump a făcut o remarcă surprinzătoare despre retragerea din Siria, contrazicând comentariile anterioare ale administrației sale, inclusiv ale oficialilor Pentagonului și ai Departamentului de Stat, spunând că trupele americane vor menține prezența deschisă în Siria.

  Din 2014, Washingtonul conduce o coaliție de aliați care luptă împotriva Daesh* fără nici un mandat ONU sau autorizare a guvernului sirian. Damascul a calificat în mod constant prezența militară a SUA în țară "ilegală".

  Ministrul rus de Externe a spus mai devreme în acest an că SUA părea să creeze un cvasi-stat pe malul estic al râului Eufrat.

  *Daesh, cunoscut și ca ISIL/ISIS/IS, un grup terorist interzis în Rusia și multe alte țări.

  Tematic

  Lavrov l-a acuzat pe Macron de „colonialism”
  Lavrov - lecție de gândire diplomatică în fața pericolului maxim: războiul mondial
  Lavrov: Putin și Trump nu vor admite un al treilea război mondial
  Era dispusă Rusia să atace navele SUA? Răspunsul lui Lavrov
  Tagurile:
  prezență, Eurfat, Donald Trump, Serghei Lavrov, Siria, SUA, Rusia

  Știrile Zilei