18:08 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Industria militară rusă (134)
  106250

  Avionul american F-35 are rădăcini rusești, fiind inspirat ultimele rezultate ale inginerilor sovietici.

  BUCUREȘTI, 28 apr — Sputnik. Avionul militar american de generația a cincea, Lockheed Martin F-35 Lightning II, are rădăcini rusești și anumite trăsături comune cu avionul sovietic Yak-141, se spune într-un articol al portalului american Task and Purpose.

  Publicația menționează că dezvoltarea noului avion a fost posibilă datorită căderii "cortinei de fier". Astfel, scrie autorul materialului, în anul 1991 Lockheed și Biroul de Proiectări Yakovlev au semnat un acord de cooperare, care a permis companiei americane să obțină informații despre Yak-141, inclusiv informațiile legate de testări, pentru care ar fi nevoie de mult efort și timp.

  "A fost o informație de o importanță critică, care a ajutat la demararea dezvoltării motorului care reprezintă astăzi inima F-35", se spune în Task and Purpose.

  Dacă e să comparăm cele două avioane, menționează autorul, nu am putea considera că F-35 e un moștenitor direct al lui Yak — 141. Spre exemplu, ambele avioane au profiluri aerodinamice și sisteme de stabilizare diferite.

  Totuși, e foarte probabil ca datele obținute din proiectul sovietic al avionului cu decolare și aterizare verticală să fi fost utilizate pentru construcția unui model propriu — Joint Strike Fighter. Prin urmare, în cea mai mare parte, F-35 își datorează existența programelor sovietice de înarmare, notează autorul.

  Yak-141 este un avion militar cu decolare și aterizare vertical, construit de Biroul de Proiectări Yakovlav. Este destinat apărării unităților de portavioane de aviația inamicului, precum și pentru lovirea țintelor acvatice și la sol. Avionul a fost dezvoltat la mijlocul anilor 70 ai secolului trecut și și-a efectuat primul zbor în anul 1987, însă nu a intrat în dotarea armatei.

  F-35 Lightning II — reprezintă o familie de avioane de vânătoare și bombardiere de generația a cincea, dezvoltare de compania americană Lockheed Martin. Nava este produsă în trei versiune: avion de luptă la sol, avion de luptă cu decolare și aterizare verticală și de bord. Primul zbor a fost efectuat în anul 2000, iar în 2012 a intrat în dotarea armatei SUA.

  Тема:
  Industria militară rusă (134)

  Tematic

  Pilotul "nu trebuie să se gândească la ea". Noua armă F-35 zdrobește țintele
  F-35, cele mai scumpe avioane militare din lume ajung în Europa de Est
  SUA: Rusia are „antidotul" la avioanele americane F-22 și F-35
  Tagurile:
  biroul de proiectări Yakovlev, avion de luptă, Yak-141, F-35, F-35 Lightning II, Rusia, URSS, SUA


  Știrile Zilei