09:33 10 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  2258166

  Doi diplomați de prim rang au dat o adevărată lecție - E.S. Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse, și E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite

  BUCUREȘTI, 9 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Incredibilă și de neînțeles atitudinea demnitarilor români față de evenimentele organizate de Ambasada Federației Ruse la București! Mai exact, politicienii români cu funcții de prim rang nu participă la asemenea evenimente, mai ales începând cu 2014, de când SUA și statele UE au decis, fără probe, că Rusia e vinovată pentru revolta din Donbas și pentru decizia exprimată prin referendum de locuitorii Crimeei de a reveni la patria mamă.

  Fără ca Rusia să aducă vreun afront României, autoritățile țării noastre au decis să adopte o atitudine nepotrivită diplomatic, dar și păguboasă din multe puncte de vedere.

  Aceeași atitudine a fost remarcată și aseară, când la Ambasada Rusiei a fost organizată recepția în onoarea zilei de 9 mai 1945, Ziua Victoriei împotriva Fascismului — sau, cum spun rușii, Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

  Dar, doi diplomați de prim rang au dat o adevărată lecție de comportament — gazda, Excelența Sa Valeri Kuzmin, și un oaspete de seamă, Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite.

  Iar alăturarea celor doi a avut și un sens simbolic — țările lor au avut cel mai mare merit în înfrângerea nazismului și a aliaților săi. Rusia a dat o uriașă jertfa de sânge și a adus primele și cele mai mari înfrângeri mașinii de război hitleriste, iar SUA au contribuit decisiv, prin aportul tehnologic și eroismul militarilor săi.

  Aseară, amândoi diplomații s-au întreținut cordial cu invitații, într-o atmosferă de profund respect pentru evenimentul aniversat, dar și de considerație reciprocă. Practic, lecția de care vorbeam este în primul rând pentru demnitarii români — e despre felul în care știi să te repecți pe tine — om politic sau înalt reprezentant al statului — comportându-te la nivelul corespunzător demnității încredințate.

  Cu această excepție a demnitarilor români, recepția de aseară s-a bucurat de o largă și alesă participare — din partea corpului diplomatic acreditat la București, a oamenilor de cultură români, a mediului de afaceri, a unei părți a mass media.

  Se poate spune că manifestarea din acest an a fost onorată de prezența unui număr mai mare de particpanți decât cea de anul trecut — meritul fiind în principal al Excelenței Sale Valeri Kuzmin, din ce în ce mai apreciat în România pentru activitatea sa laborioasă, dedicată dezvoltării relațiilor ruso-române.

  De menționat că atât ambasadorul rus, cât și militari ruși invitați, au adus elogii colaborării între Armata Roșie și militarii români în cumplitele lupte de pe frontul antifascist. 

  În timpul recepției, a avut loc o emoționantă întâlnire între veteranii de război români și ruși. Camaraderia adevărată nu are granițe… și nici vârstă!

  Întâlnire a veteranilor de război români și ruși la ambasada Federației Ruse de la București
  © Photo : © Pavel Alekseenko
  Întâlnire a veteranilor de război români și ruși la ambasada Federației Ruse de la București

   

  Tematic

  Moscova: problemele între SUA și Rusia trebuie să fie rezolvate pe calea dialogului
  Lavrov: Putin și Trump nu vor admite un al treilea război mondial
  Putin este gata de o întrevedere cu Trump
  Tagurile:
  politicienilor români, lecție, recepție de 9 mai, Ambasada Rusiei, Valeri Kuzmin, Hans Klemm, România


  Știrile Zilei