13:41 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Ceremonia de inaugurare a lui Vladimir Putin

  Putin: Rusia trebuie să scape de „povara dolarului” în comerțul cu petrol

  Пресс-служба Президента РФ
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  549110

  Începând noul său mandat, Vladimir Putin a spus ca unul dintre obiectivele sale este înlăturarea monedei americane din tranzacţiile ce ţin de economia Rusiei, afirmând că monopolul dolarului este periculos.

  BUCUREŞTI, 10 mai — Sputnik, Doina Crainic. Anunțul vine în contextul în care Moscova și Beijingul încearcă să intensifice, la nivel bilateral, vânzările de petrol și cooperarea financiară.

  În urma învestirii sale, Vladimir Putin a cerut ca economia rusească să se „elibereze" de monopolul periculos al dolarului american în stabilirea preţului la petrol pe pieţele globale de mărfuri. El a indicat că motivele sunt legate de securitate. 

  „Ne-am obișnuit să ne comportăm naiv, dar acum vedem că normele OMC [Organizației Mondiale a Comerțului] sunt prea des încălcate, restricțiile sunt impuse din raţiuni politice, pe care ei le numesc sancțiuni. În plus, din ce în ce mai multe sunt impuse pentru a-și asigura avantajele competitive", a declarat Putin, citat de Sputnik International

  Preşedintele rus a mai afirmat că noile „restricții", care încalcă principiile comerțului mondial, creează o situaţie în care monopolul dolarului american este considerat periculos pentru multe regiuni. Potrivit acestuia, contracararea dolarului ar trebui promovată în principiu, pentru a menţine suveranitatea țării. Putin nu a numit o monedă alternativă în discursul său. 

  Vladimir Putin în biroul său din Kremlin
  © Sputnik / Алексей Никольский

  Anunțul recent al lui Putin vine la mai puțin de două luni după ce China a lansat contractele futures cu ţitei bazate în mare parte pe yuan, la bursa Shanghai International Energy Exchange, contracarând astfel dominaţia cotaţiilor Brent și West Texas Intermediate (WTI). De altfel, în 2017, China s-a impus ca cel mai mare cumpărător de petrol, depășind Statele Unite. Potrivit US Energy Information Administration (EIA), în 2017 China a importat 8,4 milioane de barili de țiței pe zi, cu o jumătate de milion mai mult decât SUA. 

  Pe fondul sancțiunilor impuse de SUA, legăturile energetice dintre Rusia şi China s-au intensificat în ultimii ani, ceea ce a făcut ca Rusia să devină cel mai mare furnizor de gaze pentru China, înlocuind Arabia Saudită și Angola. 

  La 1 ianuarie 2018, o a doua conductă în extinderea conductei Siberia de Est-Pacific a început să livreze petrol, ceea ce a dublat capacitatea de import a Chinei la 30 de milioane de tone pe an, potrivit agenției chineze de știri Xinhua News. Prima conductă pentru furnizarea de țiței din Rusia direct către vecinul său estic a început să funcționeze în 2011.

  Tematic

  Putin: Realizăm gravitatea amenințărilor actuale, pacea este foarte fragilă
  Tandemul se menține: După învestirea lui Putin, Medvedev este reconfirmat în post
  Putin: Acesta este proiectul de țară până în 2024
  Putin, „strângere de mână" exclusivă acordată ex-cancelarului german - VIDEO
  Cine a fost prima persoană cu care s-a întreținut Putin după ceremonia de învestire
  Putin a anunțat cine va conduce noul guvern
  Merkel și Putin se vor întâlni la Soci
  Ce a ținut Putin să le transmită compatrioților în alocuțiunea de inaugurare
  Premieră: cu ce a surprins Putin publicul la ceremonia de inaugurare
  Oficial: Putin a preluat noul mandat de șef al statului rus
  Tagurile:
  Shanghai International Energy Exchange, dolar, petrol, Vladimir Putin, China, Rusia


  Știrile Zilei