02:17 22 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.13
 • UAH0.61
  Duma de Stat a Federației Ruse

  Duma de Stat cere eliberarea necondiționată a directorului RIA Novosti Ucraina

  © Sputnik / Наталья Селиверстова
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  77 0 0

  Parlamentarii ruși și-au exprimat indignarea în legătură cu reținerea lui Kirill Vîșinski și au cerut ca jurnalistului să fie pus în libertate.

  BUCUREȘTI, 17 mai — Sputnik. La ședința plenară de joi, Duma de Stat a adoptat o declarație în care a calificat drept abuzive acțiunile întreprinse de serviciile secrete ucrainene împotriva jurnaliștilor, cerând autorităților de la Kiev să-l elibereze imediat pe directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski, informează RIA Novosti.

  „Acțiunile autorităților de la Kiev în raport cu agenția RIA Novosti Ucraina și angajații acesteia sunt o adevărată samavolnicie. Aplicarea unor acțiuni de forță împotriva jurnaliștilor, la care se recurge de regulă în cazul unor infractorii periculoși, contravine principalelor valori europene, parte indispensabilă a cărora sunt libertatea de opinie și libertatea de exprimare, consfințite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a altor obligațiuni de drept internațional", potrivit textului declarației.

  În declarația sa, Duma de Stat cheamă OSCE și Consiliul Europei să ia o atitudine principială față de încălcarea repetată în Ucraina a drepturilor jurnaliștilor și a cerut autorităților de la Kiev eliberarea imediată a lui Vîșinski.

  Declarația Camerei Inferioare va fi expediată guvernului Rusiei, Organizației Națiunilor Unite, Adunării Parlamentare a OSCE, precum și parlamentelor țărilor-membre ale Consiliului Europei.

  Directorul general al AIP „Rossia Segodnia", Dmitri Kiselev, a declarat că autoritățile ucrainene trebuie să-l elibereze imediat pe Vîșinski și să înceteze acțiunile de persecutare a mediilor de informare. Margarita Simonian, redactorul șef al AIP „Rossia Segodnia" și al postului de televiziune RT, consideră că cele întâmplate sunt o răzbunare din partea Kievului în contextul inaugurării Podului Crimeea. Totodată, Simonian a menționat că RIA Novosti Ucraina nu are legătură cu AIP „Rossia Segodnia", însă este partenerul informațional al agenției.

  Ministerul rus de Externe a calificat acțiunile Kievului în raport cu RIA Novosti Ucraina drept o samavolnicie. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că acțiunile Kievului, întreprinse împotriva jurnalistului de la RIA Novosti Ucraina, sunt inacceptabile. Ambasada Federației Ruse a expediat o notă de protest Ministerului de Externe al Ucrainei, cerând să se pună capăt acțiunilor ostile față de reprezentanții mass-media. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a comunicat de asemenea că Moscova așteaptă o reacție dură din partea organizațiilor internaționale la acțiunile întreprinse de SBU.

  Tagurile:
  reacție, arestare, Duma de Stat, Kirill Vîșinski, Ucraina, Rusia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei