06:31 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  36782

  Prin retragerea din acordul nuclear, Statele Unite au dorit să organizeze o confruntare totală cu Iranul, a declarat miercuri șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 30 mai — Sputnik. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comentat miercuri retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul și a numit scopul SUA în Siria.

  "Ne amintim predictiile apocaliptice din anii '80 ai secolului trecut, care vorbeau despre "iernile nucleare". Din fericire, ele nu au avut loc, dar am văzut venirea "primăverii arabe" care, printr-o serie de evenimente tragice, a agravat problema armelor de distrugere în masă", a spus Serghei Lavrov.

  "Vorbesc despre retragerea Statelor Unite din Planul comun de acțiuni global (JCPOA) privind programul nuclear iranian, bazându-se pe realizarea unei confruntări totale cu Iranul. În mod similar, situații multiple orchestrate cu presupusa folosire a armelor chimice de către guvernul sirian au vizat provocarea răsturnării regimului de la Damasc", a concluzionat el.

  Anterior, Statele Unite au anunțat retragerea din acordul nuclear și au promis să impună Iranului „cele mai dure” sancțiuni din istorie.

  Negocierile dintre Iran, cele trei țări UE, China și Rusia au avut loc, de asemenea, la Viena, pe 25 mai, pentru a salva acordul nuclear  din 2015 cu Teheranul, la două săptămâni după retragerea Washingtonului.

  La începutul lunii mai, tensiunea în jurul programului nuclear iranian a crescut, după decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul din 2015, anunțată de președintele Trump pe 8 mai. În termenii acordului, Iranul trebuie să își reducă programul nuclear și să nu încerce niciodată să dezvolte bomba atomică, în schimbul ridicării unei părți a sancțiunilor internaționale împotriva Republicii Islamice. Donald Trump a mai spus că Washingtonul va restabili sancțiunile impuse Teheranului și suspendate în urma semnării acordului din 2015.

  Semnatarii europeni ai Acordului de la Viena, denumit oficial Planul comun global de acțiune, s-au angajat să facă tot posibilul pentru a-l salva, în ciuda retragerii Statelor Unite, în special pentru a menține relațiile comerciale și investițiile în petrol care au fost reluate după intrarea în vigoare.

  Tematic

  Rusia speră că summitul Trump-Kim nu se va transforma într-o ”sarabandă a ultimaturilor”
  UE are plan de blocare a sancțiunilor SUA împotriva Iranului
  Comisia Europeană anulează sancțiunile SUA împotriva Iranului pe teritoriul UE
  Lavrov: SUA exercită presiuni asupra semnatorilor acordului cu Iranul
  Lavrov: Rusia are interese legitime în menținerea acordului cu Iranul
  Liderii statelor UE caută un răspuns comun la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul
  Tagurile:
  cauză, acordul nuclear, retragere, Serghei Lavrov, Rusia, SUA, Iran


  Știrile Zilei