20:58 12 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.62
 • USD17.22
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  Linia directă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin

  Putin, despre politica SUA față de UE: De ce? Oare ei "au anexat Crimeea"?

  © Sputnik / Михаил Климентьев
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  27540

  Partenerii europeni vorbesc tot mai des despre necesitatea renunțării la politica sancțiunilor, iar actuala situație se datorează faptului că partenerii europeni au ignorat avertizările Rusiei cu privire la pericolul extinderii influenței SUA.

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Михаил Климентьев
  BUCUREȘTI, 7 iun — Sputnik. Partenerii europeni vorbesc tot des despre necesitatea anulării sancțiunilor împotriva Rusiei, afirmă Vladimir Putin, referindu-se la ultimele sale întrevederi cu liderii europeni, precum și la unele declarațiile ale politicienilor și demnitarilor din statele membre ale UE.

  Declarația a fost făcută în timpul „Liniei Directe", în cadrul căreia unul din moderatori a întrebat președintele rus dacă în cadrul întâlnirilor cu liderii europeni se vorbește despre o eventuală a anulare a sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

  "Problema nu constă doar în discuțiile noastre față în față, chiar dacă aceasta reprezintă cea mai importantă parte a procesului de negocieri cu liderii Franței și Germaniei. Recent am fost în Austria și am discutat cu prietenii noștri austrieci, am vorbit și cu ceilalți parteneri europeni, nu mai vorbesc de cei din Asia", a răspuns Vladimir Putin.

  "Ei ne spun aceste lucruri nu doar la ureche, ci chiar și deschis. Spre exemplu, unul din miniștri francezi a declarat public că nu trebuie admisă transformarea SUA într-un jandarm economic a lumii. Fostul ministrul al Finanțelor din Germania, a declarat acum câteva luni, că "RFG după 1945 nu a fost niciodată un stat suveran în sensul deplin al cuvântului"", a declarat șeful statului rus.

  În opinia lui, introducerea taxelor de import pentru oțel și aluminiu de către Statele Unite, care a nemulțumit UE și China, reprezintă o formă voalată a sancțiunilor, prin care SUA urmărește realizarea propriilor interese naționale, așa cum le înțelege actuala administrație americană.

  „Desigur, toți văd ce se întâmplă. Se pare că parteneri noștri credeau că nu vor fi afectați de această politică a restricțiilor și sancțiunilor. Astăzi observăm că acest lucru are loc: spre exemplu introducerea taxelor de import restrictive la oțel și aluminiu nu doar pentru Europa, dar și pentru Canada și Mexica, reprezintă, în esență, niște sancțiuni, doar că sunt formulate altfel. De ce? Oare ei "au anexat Crimeea", cum se exprimă unii parteneri de-ai noștri?", a spus președintele rus.

  Putin revine la tezele de la Munchen: nimeni nu ne-a ascultat atunci

  În acest context, Putin și-a reiterat poziția potrivit căreia este necesară adoptarea unor reguli clare de comportament, atât în domeniul securității, cât și în sfera relațiilor economice, așa cum a mai propus în mai multe rânduri în trecut.

  Revenind la tezele din 2007, prezentate la Munchen, în cadrul cărora liderul rus a avertizat liderii europeni despre pericolul extinderii influențe americane și instaurării unei ordini mondiale unipolare, și-a exprimat regretul că afirmațiile de atunci au fost tratate cu rezerve, provocând și reacții critice.

  "Când mi-am prezentat în anul 2007 tezele la Munchen, care sunt citate des în ultimii ani, atunci m-am ciocnit cu faptul că mulți din colegii mei s-au supărat, afirmând că am fost prea dur, că nu era cazul. Însă, despre ce am vorbit? Că SUA își extind jurisdicția legilor lor în afara propriilor frontierelor naționale, ceea ce este inacceptabil. Anume acest lucru se întâmplă astăzi, însă deja în raport cu parteneri noștri europeni și alții", a afirmat Vladimir Putin.

  În opinia lui, actuala situație se datorează faptului că partenerii europeni au ignorat atunci avertizările cu care a venit Rusia.

  "De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că nimeni nu dorea să ne asculte și nimeni nu a întreprins nimic pentru a opri această tendință", a afirmat liderul rus.

  "E important faptul că se conștientizează faptul că trebuie să ne așezăm la masa de negocieri pentru a elabora reguli de comportament unanim acceptate care ar permite economiei mondiale să se dezvolte eficient", a conchis Putin.

  Tematic

  Putin a răspuns la întrebarea despre al III-lea război mondial
  „Linie directă”: Putin va discuta cu cetățenii ruși
  Putin: Vom contribui ca summitul Trump - Kim Jong-un să se desfășoare cu succes
  Gazprom și OMV au semnat un contract după negocierile între Putin și Kurz
  Putin: Austria susține proiectul Nord Stream-2
  La Viena au început negocierile între Putin și Van der Bellen
  Rusia nu încearcă să divizeze UE - e cel mai mare partener comercial - Putin
  Putin a aprobat măsurile de răspuns la sancțiunile antirusești
  Putin a explicat de ce este amânată întrevederea cu Trump
  Mobilizare la Viena, consolidarea supravegherii spațiului aerian în ziua vizitei lui Putin
  Puneți-vă centurile: prințul coroanei din Abu Dhabi la bordul limuzinei lui Putin - VIDEO
  Casa Albă se pregătește de întâlnirea Trump-Putin
  Tagurile:
  tezele de la munchen, 2007, Linia directă, sancțiuni, Vladimir Putin, Uniunea Europeană, Rusia, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei