05:15 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Cupa Mondialului 2018

  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XX). Brazilia 2014 (FOTO, VIDEO)

  © Sputnik / Alexey Malgavko
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Panoramic: Cupa Mondială din Rusia 2018 (129)
  116 0 0

  Ediție jubiliară, cu peste 200 de participante - FIFA, atentă să nu reactiveze punctele fierbinți ale Europei - România face o campanie bună, dar pierde la baraj - Inovațiile turneului final - Echipe și jucători surpriză - Brazilia, sub blestemul propriului teren - Pe Maracana din nou se încoronează străinii, de această dată - chiar niște europeni

  BUCUREȘTI, 12 iun — Sputnik. Campionatul mondial de fotbal, ajuns la a 20-a ediție, putea să bată toate recordurile de participare, dar Butan, Guam și Mauritania nu au decis să se înscrie în competiție, iar Siria și Brunei nu au fost admise un urma descalificării. În definitiv, în luptă s-au angajat 203 din 208 țări membre FIFA.

  Nu mai puțin de 53 dintre ele reprezentau Europa. Acestea au fost repartizate în 9 grupe, procedură în cadrul căreia Federația internațională a avut grijă ca Rusia nu cumva să joace cu Georgia, iar Armenia cu Azerbaidjan.

  După o campanie maraton de 2 ani, s-au impus, în mod logic, Spania (campioana en titre), Germania, Olanda, Anglia, mai puțin așteptat —Belgia, Elveția, de asemenea, surprinzător, Rusia și Bosnia.

  Decepțiile preliminariilor au fost Slovenia, Norvegia, Polonia, Cehia, Serbia.

  Moldova, în comparație cu participarea precedentă, a urcat o treaptă în clasament, fiind penultima, dar cu un punctaj impresionant, 11, în urma a 2 remize (cu Polonia și Ucraina) și 3 victorii — nu numai împotriva lanternei roșii, San Marino, dar și a muntenegrenilor, la ei acasă cu un incredibil 5-2!

  România a evitat dezastrul de 4 ani în urmă, urcând sigur pe locul 2, ce e drept — la mare distanță de batavi, dar peste Ungaria și Turcia. De pe poziția secundă tricolorii au mers la baraj, cu Grecia, dar aici s-a repetat istoria din 2002, această culme dovedindu-se a fi insurmontabilă — 2-4 per total după meciurile tur-retur.

  În celelalte dueluri ale play-off-ului european Croația a trecut de Islanda, Portugalia de Suedia, Franța de Ucraina.

  Din America de Sud s-au calificat direct Argentina, Columbia, Chile și Ecuador. Uruguay (a patra campanie la rând!) a mers la un baraj intercontinental, cu Iordania, pe care a surclasat-o cu ușurință.

  Din America Centrală și de Nord au acces SUA, Costa Rica și Honduras, Mexicul, surprinzător, a fost echipa nevoită să dispute biletul de participare cu cea mai bună echipă din zona Oceaniei, Noua Zeelandă, examen pe care l-a trecut cu brio: 9-3.

  În Asia, în urma unor preliminarii cu multe trepte, s-au calificat Iran, Coreea de Sud, Japonia și Australia.

  Cvintetul reprezentantelor Africii l-au alcătuit Coasta de Fildeș, Nigeria, Camerun, Ghana și Algeria.

  Brazil brazileiro!

  Această expresie care, în traducere liberă, înseamnă "Uite așa e țara noastră!", poate reda cea mai largă gamă de sentimente. Atunci când patria lor a fost creditată cu dreptul de a organiza CM-2014, brazilienii o pronunțau cu mândrie. Și lăsau puțin loc pentru notele de triumf pe care să le adauge numaidecât după meciul final, deoarece, credea cu tărie toată lumea, este inimaginabilă reeditarea catastrofei din 1950 când compatrioții lor, chiar pe Maracana, au cedat titlul uruguayenilor.

  Țară dinamică și orientată spre viitor, Brazilia a ținut să arate tot ce are mai bun în materie de management, logistică, infrastructură, infocomunicații, marketing, promovare. Dar și să distragă atenția de la fenomene precum sărăcia, favelele, banditismul. Lumea interlopă, pare, a acceptat să nu prea iasă în evidență, astfel ca sărbătoarea fotbalului să domine.

  Gazdele au pregătit pentru turneu 12 stadioane noi sau modernizate. Meciul de deschidere a avut loc pe de curând definitivata "Arena Corinthians" din Sao Paolo.

  Arena Corinthians
  © AFP 2019 / Miguel Schincariol
  Arena Corinthians

  Finala a fost disputată pe legendarul supergigant Maracana.

  Stadionul Maracana
  © AFP 2019 / YASUYOSHI CHIBA
  Stadionul Maracana

  Parada simbolurilor ediției a deschis-o expresivul logou "Inspiração", operă a agenției braziliene Africa.

  Logo CM-2014
  © AFP 2019 / GIANLUIGI GUERCIA
  Logo CM-2014

  Mascota, Fuleco, a îmbinat în numele său fotbalul și ecologia. Chipul i-a fost împrumutat de un reprezentant specific al faunei braziliene, tatuul cu 3 benzi pe carapace (armadilo). Acest mamifer pe cale de dispariției are rara facultate de a se ghemui în caz de pericol astfel încât să ia forma unei mingi.

  Fuleco
  © AP Photo / Fernando Vergara
  Fuleco

  Balonul oficial, Brazuca, spre deosebire de predecesorul său, Jabulani, a evitat orice observații critice. El a fost produsul perfect al celor mai noi tehnologi, cu structura externă formată din șase fragmente identice aplicate termic, cu un procent de absorbție al apei de doar 0,2%. A intrat în istoria Campionatelor Mondiale ca cea mai colorată minge.

  Balonul oficial, Brazuca
  © AP Photo / Matthias Schrader
  Balonul oficial, Brazuca

  FIFA a pregătit pentru turneu trei inovații importante:

  • sistemul GoalControl-4D menit să stabilească dacă mingea a intrat în poartă și să-i transmită semnalul respectiv centralului, 
  • sprayul cu spumă folosit de arbitri pentru a indica locul de unde se va executa lovitura liberă și limita pe care nu o poate depăși zidul de jucători,
  • pauze de 3 minute pentru hidratare, câte una în fiecare repriză, în cazul în care temperatura aerului depășește limita acceptabilă.

  Pe ritmuri de samba

  Faza grupelor s-a transformat, ca întotdeauna, într-un caleidoscop foarte pestriț — cu surprize, dezamăgiri, incertitudini, enigme care s-au menținut până în ultimul moment.

  Grupa A. Brazilia și Mexic, departajate de golaveraj, obțin lejer calificarea. Surprind eșecul Croației și decepționanta evoluție a Camerunului.

  Campioana, Spania, începe cu o dezastruoasă înfrângere, 1-5!, de la Olanda care s-a răzbunat din plin pentru finala pierdută, in extremis, cu 4 ani în urmă, la Johannesburg.

  Apoi ibericii mai pierd și de la Chile, impunându-se doar în fața Australiei, în meciul codașelor fără șansă la calificare din Grupa B.

  Grupa C. Impetuoasa Columbie bate toate adversarele, Grecia este peste Coasta de Fildeș și Japonia.

  Nebunie totală în Grupa D! Liderul detașat, Costa Rica, în ultima partidă își permite luxul unui egal cu Anglia — după ce anterior a surclasat Uruguayul și Italia.

  Celeștii redresează situația aplicându-le o corecției dură celor două echipe europene, foste campioane mondiale, și le scoate din competiție.

  Grupa E. Franța își respectă blazonul, elvețienii sunt pe poziția secundă. Ecuadorul face atât cât poate, Hondurasul ia goluri cu nemiluita.

  Grupa F. Argentina și Nigeria, bătând Iranul și Bosnia, se confruntă într-un meci direct pentru șefia grupei.

  Portugalia începe dezastruos, 0-4 cu Germania, forța imbatabilă din Grupa G.

  Eșec după care Ronaldo & Co sunt în stare să întreacă, pe teren și în clasament, Ghana, dar să scoată doar o remiză cu americanii, egalându-i la puncte, dar având un golaveraj mai modest (-3).

  Grupa H. Belgia este câștigătoarea incontestabilă. Rusia putea să i se alăture, dacă trecea de Algeria în ultima etapă, dar a ieșit doar un egal favorabil concurentei. Coreea de Sud nu a acumulat decât un punct în meciul în care rușii contau să le obțină pe toate trei.

  Fără dreptul la un pas greșit

  Viața grea a început pentru Brazilia în OPTIMI, unde marea favorită nu a trecut de chilieni decât la penaltiuri, Loviturile de departajare i-au adus câștig și Costa Ricăi în fața Greciei. Celelalte partide s-au încheiat în timpul regulamentar, scorul de 2-1 a fost consemnat la finele meciurilor Germania-Algeria, Olanda-Mexic, Belgia-SUA. Argentina s-a mulțumit cu un modest 1-0 în fața Elveției, în două confruntări, Franța-Nigeria și Columbia-Uruguay, diferența de scor a fost mai mare, 2-0.

  Costa Rica a dus lucrurile până la penaltiuri și în SFERTURI, cu Olanda, dar acolo norocul i s-a cam terminat. Zeița Fortuna a fost de părere că centro-americanii au obținut cât au putut, poate chiar mai mult. Brazilia, parcă ajunsă la o condiție mai bună, nu i-a lăsat șanse Columbiei, deși diferența de scor a fost minimă, 2-1.

  Germanii a trecut de francezi, iar argentinienii — de belgieni în stil de mari maeștri. În ambele partide, încheiate cu 1-0, golul învingătorilor a venit foarte devreme, dar ei au știut cum să apere avantajul minim.

  Dezastrul de la Belo Horizonte

  În SEMIFINALE de această dată au acces două reprezentative europene care urmau să primească replica gloriilor sud-americane. Cap de afiș, fără îndoială, era partida Brazilia- Germania, pe care gazdele o abordau ca o treaptă dificilă, dar inevitabilă, spre finala în care sperau să scrie istorie. Au anticipat puțin, istoria s-a scris anume în această etapă, pentru brazilieni ea a fost una a catastrofelor, pentru nemți — una a faimei.

  În celălalt meci "intercontinental", Argentina-Olanda, secetă totală de goluri. Învingătoarea nu a fost decisă până în momentul în care Ron Vlaar și Wesley Sneijder au ratat loviturile de departajare, pecetluind astfel înfrângerea echipei lor.

  Brazilia, absolut debusolată de faptul că, după 64 de ani, nu i-a reușit nici a doua încercare de a deveni campioană la ea acasă, le cedează olandezilor, fără luptă, medaliile de bronz, 0-3.

  În finala mare Argentina mai avea șansa să apere onoarea sud-americanilor, dar Messi și coechipierii lui nu au fost în stare să oprească marșul triumfal al nemților. Golul de aur l-a înscris tânăra speranța Mario Götze. 

  Trofeul a fost preluat de căpitanul învingătorilor, Philipp Lahm.

  Căpitanul învingătorilor, Philipp Lahm, cu trofeul
  © Sputnik / Alexander Vilf
  Căpitanul învingătorilor, Philipp Lahm, cu trofeul

  Germania condusă de Joachim Löw a obținut al 4-lea titlu mondial, egalând Italia. Totodată, ea a fost prima națională europeană care a câștigat un turneu mondial în Emisfera de Vest.

  Naționala Germaniei la CM-2014
  © AP Photo / Matthias Schrader
  Naționala Germaniei la CM-2014

  Lionel Messi a fost recompensat cu titlul de cel mai bun jucător.

  Lionel Messi
  © Sputnik / Александр Вильф
  Lionel Messi

  Golgheter a devenit talentatul puști columbian James Rordiguez cu 6 reușite.

  După 20 de ediții, titlul de Campionă mondială la fotbal l-au obținut 8 țări:

  Brazilia de 5 ori (1958, 1962, 1970, 1994, 2002),
  Italia — 4 (1934, 1938, 1982, 2006),
  Germania — 4 (1954, 1974, 1990, 2014),
  Uruguay 2 (1930, 1950),
  Argentina 2 (1978, 1986),
  Anglia 1 (1966),
  Franța 1 (1998),
  Spania 1 (2010).

  Rezervăm spațiu pentru un nou înscris: 2018…………………..?

  Răspunsul îl vom afla în data de 15 iulie.

  Stadionul Luzhniki
  © Sputnik / Anton Denisov
  Stadionul Luzhniki

  Până atunci, începând cu ziua de azi — o lună de fotbal la cel mai înalt nivel!

  Тема:
  Panoramic: Cupa Mondială din Rusia 2018 (129)

  Tematic

  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (I). Uruguay 1930 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (II). Italia 1934 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (III). Franța 1938 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (IV). Brazilia 1950 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (V). Elveția 1954 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (VI). Suedia 1958 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (VII). Chile 1962 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (VIII). Anglia 1966 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (IX). Mexic 1970 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal (IX+). Zeița de Aur, legendă a timpurilor noi
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (X). Germania de Vest 1974 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XI). Argentina 1978 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XII). Spania 1982 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XIII). Mexic 1986 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XIV). Italia 1990 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XV). SUA 1994 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XVI). Franța 1998 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XVII). Coreea-Japonia 2002 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XVIII). Germania 2006 (FOTO, VIDEO)
  Campionatele Mondiale de fotbal, filă cu filă (XIX). Africa de Sud 2010 (FOTO, VIDEO)
  Tagurile:
  brazilia 2014, ediții anterioare, istoric, CM 2018, Rusia


  Știrile Zilei