13:28 04 August 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.67
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  82 0 0

  Rusia este interesată de consolidarea Consiliului Europei, în calitatea lui de organizație universală europeană, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei întrevederi cu secretarul general al CE, Thorbjørn Jagland.

  BUCUREȘTI, 20 iun — Sputnik. În Consiliul Europei continuă criza sistemică din cauza situației din jurul Adunării Parlamentare (APCE), în timp ce Moscova este interesată de consolidarea CE în calitate de organizație universală europeană, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

  "Astăzi trebuie să menționăm criza sistemică care persistă în această organizație în legătură cu acea situație care a fost creată în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Apreciem eforturile dumneavoastră, domnule secretar general, îndreptate spre identificarea unei ieșiri din această situație de criză, iar această ieșire trebuie căutată pornind de la acele principii de care se conduce Consiliul Europei, care fost puse la temelia acestei organizații de părinții ei fondatori. În primul rând, e vorba de egalitate în drepturi a tuturor statelor membre", a spus Lavrov în cadrul întrevederii cu secretarul general al Consilliului Europei, Thorbjørn Jagland, aflat într-o vizită oficială la Moscova.

  "Sper ca toate aceste probleme le vom pune în discuție astăzi și astfel vom reușit să ne mișcăm înainte, a adăugat oficialul rus. În același timp, Lavrov a subliniat că Moscova "este în continuare interesată de consolidarea Consiliului Europei, în calitatea ei de organizație universală europeană cu mecanisme unice bazate pe convenții", care "asigură unitatea spațiului juridic de la Atlantic până la Oceanul Pacific".

  "Federația Rusă continuă să se implice activ la lucrările Consiliului Europe, în ultimele câțiva ani am ratificat șase documente internaționale adiționale ale organizației noastre", a subliniat ministrul rus.

  Vizita lui Thorbjørn Jagland în Federația Rusă are loc în contextul înrăutățirii relațiilor între Rusia și Consiliului Europei. Conflictul dintre Moscova și Strasbourg s-a intensificat în perioada 2014-2015, când parlamentarii ruși au fost lipsiți de dreptul de vor și un șir de alte drepturi în cadrul sesiunii din cauza pozițiilor în ceea ce privește Crimeea. Moscova a propus în mai multe rânduri soluții pentru depășirea crizei, inclusiv ideea adoptarea unei norme care ar prevedea inadmisibilitatea introducerii unor sancțiunilor împotriva delegațiilor naționale.

  La sfârșitul lunii iunie a anului trecut, conflictul a luat noi proporții și partea rusă a declarat că intenționează să-și suspende alcoarea contribuțiilor pentru bugetul CE pentru anul 2017 atât timp cât APCE nu va restabili toate drepturile delegației rusești. În pofida suspendării achitării contribuțiilor, partea rusă își continuă activitatea de ratificare a convențiilor.

  Tematic

  Cât va mai rezista Consiliul Europei fără banii Rusiei
  Lavrov s-a întâlnit cu Kim Jong-un la Phenian, l-a invitat la Moscova (VIDEO)
  Lavrov dezvăluie detalii ale negocierilor pe Ucraina dintre Putin și Obama din 2014
  Lavrov a numit motivul retragerii SUA din acordul nuclear cu Iranul
  Lavrov: SUA exercită presiuni asupra semnatorilor acordului cu Iranul
  Lavrov: Rusia are interese legitime în menținerea acordului cu Iranul
  Lavrov: SUA pregătește combatanți pentru continuarea luptelor în Siria
  Lavrov: SUA nu intenționează să părăsească Siria, poziționându-se pe Eufrat
  Fostul președinte APCE: Soros controlează instituțiile europene
  Ucraina primește o lovitură dură: APCE condamnă noua lege a învățământului
  Tagurile:
  ministrul afacerilor externe, APCE, Consiliul Europei, Thorbjørn Jagland, Serghei Lavrov, Rusia


  Știrile Zilei