00:38 14 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.16
 • USD17.03
 • RUB0.25
 • RON4.11
 • UAH0.61
  Talibani

  MAE din Rusia: Pentagonul este sponsorul talibanilor

  © Sputnik / Евгений Пахомов
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  14811

  Washingtonul, acuzând Moscova, vrea să ascundă erorile politico-militare ale SUA în Afganistan, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova.

  BUCUREȘTI, 12 iul — Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova, a calificat drept neîntemeiate acuzațiile aduse de Washington în adresa Moscovei despre o cooperare cu mișcarea radicală Taliban în Afganistan.

  Ea a menționat că a comentat în mai multe rânduri astfel de astfel de afirmații și și-a exprimat regretul că „partenerii americani nu aud sau nu vor să audă argumentele noastre, explicațiile noastre".

  „Aș vrea să subliniez încă odată că toate contactele noastre cu talibanii urmăresc doar două scopuri: asigurarea securității cetățenilor ruși care se află în Afganistan și contribuția la procesul de reconciliere națională care, deocamdată și din păcate, nu s-a mișcat din punctul mort", a spus Zaharova.

  Ea a mai declarat că Moscova dispune de dovezi că "unul dintre sponsorii, de facto, ai mișcării Taliban este chiar Pentagonul".

  „În special, în rapoartele inspectorului special general al congresului SUA pentru reconstrucția Afganistanului, precum și raportul din luna martie a inspectorului general al ministerului Apărării se spune că ajutorul militar american oferit Cabulului se realizează fără un control și este furat pe loc", a declarat diplomatul.

  Zaharova a subliniat că aceste furturi au ajuns la niște proporții colosale.

  Potrivit datelor de care dispune MAE, militarii americani au pierdut 95 mii de autobile, transmise Afganistanului începând cu anul 2005, iar în anul 2016, în unul din rapoartele Pentagonului, se spune despre pierderea oricăror urme a peste 1,5 milioane de arme, oferite Irakului și Afganistanului.

  "Aceste cantități permit înarmarea unei armate întregi, fiind trecute la "pierderi". Astfel devine clar că toate acuzațiile de la Washington la adresa Rusiei au drept scop ascunderea propriilor erorii militaro-politice în Afganistan, care în perioada prezenței militare a NATO s-a transformat într-un epicentru al producției de droguri, în timp ce pericolul terorist pe teritoriul acestui stat nu a fost lichidat", a conchis purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova.

  Tematic

  România: Mai mulţi bani pentru Apărare, mai mulţi militari şi civili în Afganistan
  Viorica Dăncilă, mesaj emoționant pentru victimele și militarii din Afganistan
  Afganistan: Opt militari români răniți de o explozie în sudul țării
  Expert militar: cât a plătit România pentru războiul din Afganistan
  Moscova cheamă Washington-ul să-și retragă trupele din Afganistan
  (VIDEO) ATAC asupra unui convoi NATO în Afganistan - mai multe victime
  Soldații americani din Afganistan au ucis un tată și doi copii
  (VIDEO) Înregistrarea dezastrului provocat de "Mama bombelor" în Afganistan
  SUA au aruncat "Mama tuturor bombelor" în Afganistan, prima dată în istorie
  Euronews: aviația SUA a omorât noaptea trecută mai mulți civili în Afganistan
  Tagurile:
  sponsori, arme, teroriști, Taliban, Afganistan, Rusia, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei