18:49 19 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  22341

  Reținerea, Mariei Butina, acuzată de spionaj, demonstrează faptul că SUA a devenit o țară în care șederea cetățenilor ruși este una nesigură, consideră fostul director al FSB, deputatul Nikolai Kovaliov.

  BUCUREȘTI, 17 iul — Sputnik. Situația din jurul reținerii Mariei Butina arată că SUA, exact ca și în cazul Marii Britanii, devine o țară periculoasă pentru șederea cetățenilor Rusiei, consideră fostul director al FSB, deputatul Dumei de Stat, Nikolai Kovaliov.

  "Practic, oricine poate fi acuzat de orice pentru că orice activitate de comerț în SUA din partea Rusiei este prezentată ca o utilizare a relațiilor personale în favoarea Rusiei. Reiese că oricine poate fi reținut și acuzat că acționează în interesele Rusiei și este un agent rus? O mare aberație totală", a declarat Kovaliov.

  Deputatul a reamintit că Butina pleda pentru libertatea deținerii armelor pe teritoriul Rusiei. "De fapt, ea a plecat în SUA pentru a prelua legislației de acolo, urmând s-o implementeze pe teritoriul Rusiei", consideră Kovaliov.

  "Ar merita o atenție deosebită articolul ei — "Operațiunea "Infiltrarea"", unde aceasta scrie că a pătruns premeditat în rândurile Partidul "Rusia Unită" pentru a promova adoptarea unei astfel de decizii. Adică, ea dorea să împlementeze legislația SUA în Rusia. Aici apare o întrebare firească — a cui agent a fost, de fapt? Al Rusiei sau al SUA?", a menționat acesta ironic.

  Kovaliov a amintit că incidentul legat de reținerea rusoaicei Butina a avut loc aproximativ în timpul întrevederii liderilor Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Donald Trump, ceea ce vorbește despre o tentativă a serviciilor de informații de a împiedica stabilirea unor relații normale între Moscova și Washington. În același timp, politicianul rus a subliniat că "serviciile de informații din SUA acționează împotriva propriului lor președinte" și a presupus că acest lucru este motivat de "supărarea pe care au pentru neîncrederea cu care tratează Trump informația furnizată de ei".

  Cetățeana rusă Maria Butina a fost reținută în SUA fiind acuzată de spionaj în favoarea Moscovei, a anunțat luni Ministerul Justiției din SUA. Așa cum se întâmplă în cazurile de spionaj, aceasta este adusă sub incidența articolului "complot în scopul activității în favoarea unui guvern străin fără o evidență la Ministerul Justiției". Aceasta riscă să fie condamnată la cinci ani închisoare.

  Anterior, presa americană a presupus că Butina a încercat să stabilească relații de colaborare cu grupurile de lobby americane — Asociaţia Naţională a Armelor (NRA). De asemenea, presa a indicat că Butina a activat în trecut cu Aleksandr Torșin, în perioada în care acesta a fost senator rus. Relațiile lui Torșin cu NRA prin intermediul Mariei  Butina este prezentate drept o dovadă a complicității președintelui Donald Trump cu Rusia, odată ce NAR susține republicanii și pe Trump.

  Tematic

  Trump: întâlnirea cu Putin a fost mai bună decât cea cu NATO
  Balonul oficial al Mondialului 2018 și jocul de pase la conferința de presă Putin-Trump
  Summitul Putin-Trump s-a încheiat. Cine a plătit nota?
  Ce zice presa românească despre summitul Putin-Trump: frică și isterie
  Putin și Trump au discutat despre tratatele de lichidare a rachetelor
  Putin: Voiam ca Trump să câştige
  Putin: Un dialog util și de succes. Trump: O întălnire deschisă și productivă
  Negocierile Trump-Putin continuă în cadrul unei cine
  TRANSMISIUNE ÎNCHEIATĂ: Conferința de presă comună a lui Vladimir Putin și Donald Trump
  Trump a oferit primele comentarii după două ore de negocieri cu Putin
  Fenomen meteo neobișnuit de ziua summitului Putin-Trump
  CNN, reacții isterice la întârzierea lui Putin, tăcere despre cea a lui Trump
  Tagurile:
  agent, Spionaj, FSB, National Rifle Association, NRA, Nikolai Kovaliov, Maria Butina, SUA


  Știrile Zilei