13:38 23 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.60
 • USD16.66
 • RUB0.22
 • RON4.03
 • UAH0.59
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (509)
  40560

  Moscova face apel către comunitatea internațională să-și conștientizeze responsabilitatea pe care o are de a preveni provocările frecvente cu folosirea armelor chimice în Siria, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 31 aug — Sputnik. Serghei Lavrov a declarat că Rusia a depus dovezi, către ONU și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, cu privire la atacul chimic planificat din Idlib.

  "Nu aș vorbi încă despre riscul folosirii armelor chimice, ci despre riscul provocărilor cu folosirea armelor chimice pentru a da vină, ulterior, pe guvernul sirian, pentru că o astfel de provocare se pune la cale, fără îndoială. Atât la ONU, cât și la Haga, unde se află sediul OIAC, am prezentat fapte concrete care au fost obținute din diferite surse", a spus Lavrov, citat de Sputnik International.

  De asemenea, ministrul a făcut apel catre comunitatea internaționala să-și conștientizeze responsabilitatea de a preveni provocări periodice cu arme chimice în Siria.

  "Este necesar să se depună eforturi pentru ca organizațiile internaționale să-și conștientizeze responsabilitatea în privința provocărilor care sunt planificate [în Siria] și să se pronunțe împotriva acestor încercări", a subliniat Lavrov.

  Ministrul rus de Externe a mai declarat că Siria are tot dreptul să înlăture teroriști din enclava siriană controlată de rebeli Idlib, subliniind că în prezent sunt purtate discuții pentru a se crea coridoare umanitare acolo.

  "În această zonă trebuie să existe o separare între opoziția armata, pregătită pentru dialog cu guvernul, și teroriștii din gruparea Jabhat al-Nusra [interzisă în Rusia] și alte organizații recunoscute că fiind teroriste de către Consiliul de Securitate al ONU. Teroriștii se opun unei astfel de separări", a precizat Lavrov.

  El a spus că teroriștii "încearcă, prin oferte financiare și prin alte mijloace, inclusiv prin intimidare, să împiedice grupările armate care nu fac parte din Jabhat al-Nusra… să părăsească zona și chiar să-i forțeze să coopereze cu ei".

  MAE al Rusiei
  © Sputnik / Наталья Селиверстова

  Ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, a avertizat cu privire la o posibilă agresiune din partea SUA, Franței și a Marii Britanii, precum și cu privire la consecințele dezastruoase ale încercărilor din partea Occidentului de a destabiliza țara.

  El a mai spus că gruparea Căștile Albe au răpit 44 de copii în Idlib pentru a fi folosiți într-un atac chimic înscenat.

  Pe 25 august, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konashenkov, a declarat că teroriștii din grupul Tahrir al-Sham (afiliat cu organizația teroristă Jabhat Nusra) puneau la cale o provocare în provincia Idlib din Siria, pentru a acuza guvernul sirian de folosirea armelor chimice împotriva civililor.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (509)

  Tematic

  ONU: Circa 10.000 de teroriști sunt în Idlib, Siria
  Idlib va deveni ultima bătălie a Siriei cu teroriștii ... dacă Occidentul nu intervine
  Avertisment îngrijorător: O nouă provocare cu arme chimice în Siria
  SUA intenționează să folosească un atac cu arme chimice fals pentru a lovi Siria - Rusia
  Moscova îndeamnă SUA să nu întreprindă acțiuni necugetate în Siria
  Moscova avertizează: O navă militară SUA trimisă în Golful Persic ar putea să atace Siria
  Tagurile:
  dovezi, provocare, Arma chimică, ONU, Serghei Lavrov, Rusia, Siria

  Știrile Zilei