06:10 01 Martie 2021
În direct
 • EUR21.11
 • USD17.44
 • RUB0.23
 • RON4.33
 • UAH0.62
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  63890

  Racheta care a doborât avionul de pasageri al Malaeziei Boeing-777 se afla în dotarea forțelor armate ale Ucrainei. Ministerul Apărării al Rusiei a prezentat documente care confirmă acest lucru.

  BUCUREȘTI, 17 sept — Sputnik. Racheta cu care a fost doborât avionul malaezian de pasageri Boeing-777 în regiunea Donbas se afla în dotarea unei unități militare a armatei ucrainene, a declarat Ministerul Apărării al Rusiei. Instituția a prezentat documente care confirmă această versiune.

  Racheta a fost fabricată la uzina Dolgoprudensk în anul 1986, a relatat șeful Direcției principale de rachete și artilerie a Forțelor Armate, Nikolai Parșin, în cadrul unui briefing organizat la agenția „Rossya Segodnya".

  "Numărul unic de producție al rachetei este 8720, care a fost atribuit de producător", a specificat el.

  Ulterior, racheta a fost expediată la unitatea militară staționată în RSS Ucraineană. Parșin a menționat că numărul de serie al rachetei a fost identificat după fragmentele găsite la locul tragediei.

  "Ne vom opri separat asupra unității militare 20152, unde a fost expediată racheta cu numărul de serie 886847349  — denumirea ei oficială este brigada antiaeriană 221, care în 1986 intra în componența districtului militar din Carpați, orașul Terebovlya", a declarat acesta.

  Această brigadă era dotată cu un sistem de rachetă "Buk". După destrămarea URSS, această unitate a fost inclusă în componența forțelor armate ucrainene.

  Potrivit lui Parșin, acest regiment a participat în așa-numita "operațiune antiteroristă din regiunile Donețk și Lugansk". De asemenea, Ministerul rus al Apărării a prezentat și un set de documente legate de această rachetă.

  "E vorba de un set de documentație tehnică, care este elaborat la uzina producătoare pentru fiecare piesă și se păstrează acolo indiferent dacă piesa se află pe teritoriul Rusiei sau în afara ei. Printre documentele prezentate se află și pașaportul blocul duzelor — 9Д13105000 № 8-30-113", a menționat Parșin.

  Înregistrarea video utilizată de comisia internațională de anchetă în calitate de probă a implicării unui sistem de rachete Buk al Rusiei în doborârea avionului este un fals, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov.

  Potrivit lui, la o astfel de concluzie au ajuns experții ruși de înaltă calificare care au analizat imaginile video. Astfel, se menționează că imaginile cu remorcherul, trailerul și "Buk" au fost montate în acel segment al străzii.

  Maria Zaharova
  © Sputnik / Владимир Астапкович

  "În fragmentul în care este prezentată deplasarea unui "Buk" prin Lugansk au fost identificate elemente de falsificare a imaginelor. Astfel, iluzia mișcării camerei și schimbarea focusării a fost creată prin animarea unui cadru static, fapt demonstrat și de lipsa mișcării frunzelor, copacilor și tufelor", au declarat reprezentanții Ministerului Apărării.

  Tematic

  Pilotul implicat probabil în prăbuşirea avionului malaezian MH17 s-a sinucis
  Concluziile privind MH17 demonstrează caracterul părtinitor al anchetei
  Tagurile:
  racheta, buk, Boeing-777, Ministerul Apărării, MH17, Nikolai Parșin, Malaezia, Lugansk, Donețk, Rusia, Ucraina

  Știrile Zilei