04:05 19 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.39
 • USD18.20
 • RUB0.28
 • RON4.32
 • UAH0.69
  Sergueï Lavrov

  Confruntând "declaraţiile arogante" ale UE, Lavrov pune punctele pe i

  © Sputnik / Alexeï Filipov
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  47051

  Deși țările balcanice au tot dreptul să aspire pentru a deveni parte a Uniunii Europene, acestea nu trebuie să fie împiedicate să dezvolte relații cu alte țări ale lumii, a declarat Serghei Lavrov, ca răspuns la declarațiile Federicăi Mogherini.

  BUCUREŞTI, 22 sept — Sputnik. Ministrul rus de Externe a denunțat remarcile recente ale șefului diplomației europene, Federica Mogherini, potrivit cărora Uniunea Europeană ar fi un "punct de sprijin" pentru țările balcanice și că nu ar trebui să existe altă putere prezentă în regiune.

  "Poate că ați acordat atenție declarațiilor făcute la începutul lunii septembrie de Federica Mogherini, care a spus că Balcanii reprezintă un teritoriu al Uniunii Europene, că nimeni altcineva nu ar trebui să vină. Nu avem nimic împotriva aspirațiilor țărilor balcanice, inclusiv ale Bosniei și Herțegovinei, de a adera la Uniunea Europeană, însă aceste declarații arogante ale marilor puteri nu sunt justificate pentru Uniunea Europeană", a spus Lavrov, la o conferință de presă cu președintele Republicii Bosnia și Herțegovina, Milorad Dodik.

  Potrivit ministrului, "o astfel de poziție contravine dreptului natural al tuturor țărilor balcanice, nu numai de a aspira la Uniunea Europeană, ci și de a dezvolta relații cu alte țări care să răspundă intereselor statului în cauză".

  Albania, Macedonia, Serbia și Muntenegru au primit deja statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. În februarie 2016, Bosnia și Herțegovina a prezentat o cerere oficială de aderare. Kosovo, recunoscut de 23 dintre cei 28 de membri ai UE, dorește, de asemenea, să devină membru al comunității europene.  Știrile Zilei