21:33 11 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  9010

  În spațiul cosmic urmează să aibă loc primul experiment de tipărire cu ajutorul unui bioprinter 3D a unor țesuturi umane.

  BUCUREȘTI, 10 oct — Sputnik. Un experiment de cultivare a țesutului cartilajului uman și a glandei tiroide a șoarecilor cu un bioprinter 3D va demarat pe 13 octombrie pe Stația Internațională Spațială și va dura până pe data de 16, a declarat într-un interviu oferit agenției de știri RIA Novosti managerul companiei care dezvoltă bioprinterul "3D Bioprinting Solutions", Youssef Hesuani.

  Pe 11 octombrie, spre Stația Spațială Internațională va pleca nava cosmică rusă „Soyuz MS-10" cu un dispozitiv unic — "Organ.Avt" pentru demararea experimentului "3D-bioprinter magnetic". Cu ajutorul acestuia va fi realizat primul experiment din istorie de producere a obiectelor biologice în spațiul cosmic.

  "Experimentul va decurge în câteva etape. Prima etapă va avea loc pe 13 octombrie, iar ultima pe 16 octombrie", a declarat el.

  Hesuani a explicat că pentru desfășurarea experimentului pe Stația Internațională Spațială va fi expediat bioprinterul și recipientele în care se păstrează materialul biologic. Gelul în care se păstrează materialul trece într-o stare lichidă la schimbarea temperaturii, creând un mediu lichid nutrivit. În acesta materialul biologic obține o anumită structură sub influența undelor magnetice. O astfel de procedură durează câteva zeci de secunde, însă pentru ca celulele să formeze un țesut e nevoie de câteva zile. După ce în recipient este adăugat un material special de fixare, pentru ca materialele biologice să poată fi păstrate timp de câteva săptămâni, până la expedierea lor pe Pământ.

  "Ulterior, materialul fixat este expediat nouă. Aici vom efectua teste, studii tehnologice, pentru a vedea dacă construcțiile obținute diferă de ceea ce facem pe pământ", a povestit Hesuani.

  Tematic

  Primul turist spațial care va face înconjurul Lunii a fost ales, curând îi vom afla numele
  Rusia este îngrijorată de militarizarea spațiului cosmic
  Alertă în spațiu: Nava Soiuz, fisurată, scurgere de aer din habitaclu
  Rusia, din nou în capacitate de a monitoriza spațiul cosmic. Inclusiv, din Moldova
  Arme în Spațiu: Moscova trimite un „semnal important" Washingtonului
  Cosmonauții ruși au fost nevoiți să stea 8 ore în spațiul deschis - VIDEO
  Șeful Pentagonului: spațiul cosmic este un nou teatru de operațiuni militare
  Războiul Stelelor: În scurt timp, SUA vor proceda la crearea trupelor spațiale
  Tagurile:
  3D Bioprinting Solutions, Organ.Avt, Soyuz MS-10, stația spațială internațională, Spațiul cosmic, Youssef Hesuani, Rusia


  Știrile Zilei