10:10 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)
  19030

  Washingtonul acuză fără temei Rusia de nesocotire a tratatului cu privire la forțele nucleare intermediare pentru a-și acoperi propriile devieri de la stipulările documentului, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova.

  BUCUREȘTI, 1 nov – Sputnik. Prin învinuiri neîntemeiate în adresa Rusiei în legătură cu INF, SUA încearcă să-și acopere propriile încălcări directe și evidente ale tratatului, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

  “Prin acuzații neîntemeiate în adresa noastră SUA încearcă să-și acopere propriile încălcări directe și evidente a INF, spre care am atras atenția în mai multe rânduri în ultimii ani”, a declarat ea.

  Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că SUA vor ieși din Tratatul privind forțele nucleare intermediare. Trump a declarat că America își va spori potențialul nuclear până în clipa în care „ceilalți se vor trezi”. Acesta a ținut să specifice că mesajul său este adresat, în primul rând, Chinei și Rusiei.

  În ultimii ani Moscova și Washingtonul se acuză reciproc de încălcarea INF. Rusia a declarat în mai multe rânduri că respectă cu strictețe obligațiile sale conform tratatului. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a menționat că Moscova are niște întrebări foarte serioase pentru SUA în legătură cu respectarea tratatului de către americani. În special, Moscova afirmă că Statele Unite amplasează pe uscat – la baza militară din România, precum și în Polonia instalații militare capabile să lanseze rachete de tip „Tomahawk”, ceea ce este interzis prin tratat. De asemenea, partea rusă atrage atenția la faptul că SUA dezvoltă drone de luptă, finanțează cercetărilor de construcție a rachetelor de croazieră cu bazare terestră.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)

  Tematic

  Trump ameninţă cu retragerea din Tratatul INF
  Moscova: Ieşirea SUA din Tratatul INF - "un pas foarte periculos"
  Germania, despre decizia lui Trump de a se retrage din Tratatul INF: "dezastruoasă"
  Lavrov: SUA nu au demarat procedura de ieșire din INF
  Putin despre ieșirea SUA din INF: vom fi nevoiți să răspundem simetric
  „Rusia se pregătește de război, SUA pregătesc un război” - diplomat, despre tratatul INF
  Tagurile:
  realitate, încălcare, INF, Rusia


  Știrile Zilei