19:55 17 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.85
 • USD17.69
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.68
  Carina Țurcan

  O instanță din Moscova a prelungit cu trei luni arestul Carinei Țurcan

  © Sputnik / Евгений Одиноков
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Cazul Carinei Țurcan (5)
  86 0 0

  Judecătoria Lefortovo din Moscova a prelungit, până în data de 14 februarie, arestul fostului membru al conducerii companiei "Inter RAO" Carina Țurcan, care a fost acuzată de spionaj.

  CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Vineri Judecătoria Lefortovo din Moscova a decis prelungirea arestului Carinei Țurcan, care deține cetățenia Republicii Moldova, până în data de 14 februarie 2019. Fosta membră a conducerii companiei "Inter RAO" se află în izolator fiind acuzată de spionaj. Dar fiind că dosarul are girul "secret", ședințele instanței se desfășoară u ușile închise.

  Carina Țurcan este acuzată de spionaj în favoarea Republicii Moldova. Și anume că din 2004 a furnizat serviciilor speciale moldovenești informații despre activitatea companiilor rusești din domeniul energetic.

  Potrivit anchetei, în aprilie 2015, Țurcan a obținut versiunea electronică a proiectului unui document elaborat de Ministerul rus al Energeticii privind unele aspecte ale activității unor companii pe plan internațional. Potrivit acuzării, în septembrie 2015 ea a transmis acest document unui serviciu de informații din Republica Moldova.

  Avocatul Carinei Țurcan a spus că experții Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse consideră că informațiile din acest document secret taină de stat. Carina Țurcan susține însă că este nevinovată.

  Presa din Rusia a scris făcând trimitere la surse organele de drept că moldoveanca a participat la proiecte de livrare a energiei electrice din Rusia în Ucraina, iar din Ucraina în Crimeea în anii 2014-2015.

  Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse o suspectează pe fost membră a administrației "Inter RAO" o suspectează că ar fi transmis informații cu caracter închis serviciilor speciale din România, care est membră a Uniunii Europene și NATO. Ea mai este acuzată că ar fi livrat informații privind construcția în Turcia a stației atomo-electrice Akkuyu.

  Тема:
  Cazul Carinei Țurcan (5)

  Tematic

  SUA bagă România într-un mega-scandal de spionaj cu Rusia - iată motivele
  MAE al României: Carina Țurcan este cetățean român
  Dezvăluiri FSB: Ce informații secrete a divulgat Carina Țurcan
  Carina Țurcan a fost pusă oficial sub acuzare de FSB
  Arest prelungit pentru Carina Țurcan: Detalii ale „cazului de spionaj”
  Tagurile:
  România, Rusia, Moscova, Spionaj, Carina Țurcan


  Știrile Zilei