22:48 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (30)
  93770

  Putin a comentat incidentul din Kerci: clar, o provocare, un pretext de a introduce legea marțială.

  BUCUREȘTI, 28 nov - Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că conflictul de duminică dintre navele militare ruse și ucrainene a fost cu siguranță o provocare din partea ucraineană, menită să stimuleze oferta de realegere a omologului său Petro Poroșenko, transmite RIA Novosti.

  Remarcile au fost primele date de liderul rus de la incidentul din strâmtoarea Kerci, o pasarelă îngustă între Marea Neagră și Marea Azov, unde se află un pod strategic de legătură între Crimeea și Rusia continentală.

  Putin a mai subliniat că există "toate semnele de provocare" în incident, acesta este un pretext pentru a introduce legea marțială în Ucraina.

  Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko
  Пресс-служба президента Украины

  În dimineața zilei de 25 noiembrie, navele armatei ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu au încălcat frontiera de stat a Rusiei, au intrat în zona apelor ruse închisă temporar și au efectuat manevre periculoase timp de mai multe ore, fără a reacționa la cerințele polițiștilor de frontieră.

  Toate cele trei nave au fost reținute la aproximativ 20 de kilometri de coasta Rusiei și la 50 de kilometri sud-vest de trecerea obișnuită a navelor sub podul Crimeei.

  A fost pornit un caz penal privind încălcarea frontierei de stat. Marți, instanța a arestat 15 din cei 24 de marinari care se aflau pe navele ucrainene.

  Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat situația din strâmtoarea Kerci o provocare clară și a acuzat Ucraina de încălcarea dreptului internațional. Kremlinul a subliniat că în timpul incidentului partea rusă a acționat în conformitate cu legislația internațională și cea internă.

  În contextul incidentului, Rada Supremă de la Kiev a aprobat decretul lui Poroșenko privind introducerea legii marțiale. În același timp, liderul ucrainean a asigurat că acest pas nu amenință desfășurarea alegerilor prezidențiale. Oficial, cursa prezidențială începe în Ucraina la sfârșitul lunii decembrie. Poroșenko nu și-a anunțat deocamdată intenția de a candida repetat la președinția statului.

  Тема:
  Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (30)

  Știrile Zilei