08:05 07 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  APCE

  Moscova: ieșirea Rusiei din Consiliul Europei ar putea deveni inevitabilă

  © Sputnik / Владимир Федоренко
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  31940

  Ieșirea Rusiei din Consiliul Europei poate deveni inevitabilă în care situația nu se va schimba, a declarat viceministrul rus de Externe, Aleksander Grușko.

  BUCUREȘTI, 15 ian – Sputnik. Nu Moscova nu trebuie să-și formeze delegația pentru APCE, a declarat vicepreședintele Dumei de Stat, Petr Tolstoi, după negocierile purtate la Geneva pe subiectul revenirii Rusiei la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

  “Cred că nu ar trebui să formăm delegația”, a declarat Tolstoi în cadrul ședinței comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat.

  Ieșirea Rusiei din Consiliul Europei ar putea deveni una inevitabilă dacă situația nu se va schimba. Va fi o lovitură gravă pentru această organizație, a declarat viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Aleksander Grușko în cadrul lucrărilor comisiei.

  “Toți conștientizează că ieșirea Rusiei din Consiliul Europei, care ar putea deveni inevitabilă în cazul în care situația nu va evolua într-o direcție corectă. Ce este Consiliul Europei fără Rusia?”, a declarat Grușko.

  Consiliul Federației urmează să examineze în cadrul ședinței plenare din 16 ianuarie o declarație cu privire la participarea Rusiei la lucrările APCE, iar delegația rusă nu va depune documentele pentru participarea la sesiunea de iarnă a adunării, a declarat agenției RIA Novosti președintele comisiei pentru relații internaționale a Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov.

  Recent, secretariatul APCE a recomandat Rusiei să respecte principiul egalității de gen în procesul de formare a delegației parlamentare. În recomandarea organizației se menționează șase identități de gen cărora legislativul trebuie să le ofere prioritate.

  Relațiile între Moscova și Consiliul Europei trec printr-o perioadă complicată. Privarea delegației ruse la APCE de un șir de drepturi a determinat Moscova să suspende contribuțiile la bugetul organizației începând cu iunie 2017. Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, invocând statutul organizației, a reamintit că în cazul în care o țară care nu-și achită cotizațiile timp de doi ani, atunci comitetul miniștrilor ar putea examina problema excluderii acestei țări. Termenul de doi ani expiră pentru Rusia la sfârșitul lunii iunie 2019.

  Tematic

  Ucraina primește o lovitură dură: APCE condamnă noua lege a învățământului
  Fostul președinte APCE: Soros controlează instituțiile europene
  APCE vrea mariaje gay peste tot: delegația Moldovei a votat împotrivă
  APCE recomandă Rusiei reprezentarea a 6 identități de gen în delegație
  Tagurile:
  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, APCE, Duma de Stat, Rusia, Consiliul Europei


  Știrile Zilei