05:47 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)
  10721

  SUA caută motive pentru ieșirea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, consideră ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Rusia a testat racheta 9m729 pe o rază care este admisă de Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă după discuții purtate cu omologul său german, Heiko Maas.

  Sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei
  © Sputnik / Екатерина Чеснокова

  El a menționat că Rusia “a fost nevoită să scoată cu cleștele” din gura SUA denumirea rachete ruse, din cauza căreia Washingtonul acuză Moscova de încălcarea tratatului.

  “Le-am explicat că au existat testări, că a fost o rază respectivă, care este permisă de tratatul INF, le-am solicitat să prezinte anumite dovezi concrete. Probabil, chiar dacă ei sunt convinși că raza a fost depășită, dacă au niște imagini realizate de satelit sau altceva, nu ni s-a prezentat nimic”, a spus Lavrov.

  În ultimii ani, Moscova și Washington se acuză reciproc de încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Rusia a declarat în mai multe rânduri că respectă cu strictețe prevederile tratatului. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a menționat că Moscova are mai multe pretenții față de SUA în ceea ce privește respectarea acordului de către americani. Potrivit lui, acuzațiile aduse de SUA despre încălcarea de către Moscova a INF sunt lipsite de conținut, racheta 9М729 a fost testată pe o rază care este admisă de tratat.

  Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat pe 4 decembrie că Rusia are la dispoziție 60 de zile pentru a reveni la respectarea INF. Acesta a mai adăugat că în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Washingtonul își va suspenda toate obligațiile asumate prin tratat începând cu 2 februarie.

  Тема:
  Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)

  Tematic

  „Rusia se pregătește de război, SUA pregătesc un război” - diplomat, despre tratatul INF
  Moscova: SUA încearcă să ascundă încălcările INF
  UE cere SUA să evalueze impactul retragerii din Tratatul INF asupra securității europene
  Putin despre răspunsul Rusiei la ieșirea SUA din Tratatul INF
  Putin şi Merkel, discuţie telefonică: incidentul din Kerci, Siria, Tratatul INF
  Putin: ieșirea SUA din INF, un impuls pentru o cursă a înarmărilor
  Ryabkov: SUA au venit la discuțiile despre INF cu niște concluzii prestabilite
  Ambasadorii statelor BRICS, la Moscova, la un briefing legat de INF


  Știrile Zilei