14:41 18 Februarie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.13
 • RUB0.26
 • RON4.08
 • UAH0.63
  US forces are seen at the Kurdish People's Protection Units (YPG) headquarters after it was hit by Turkish airstrikes in Mount Karachok near Malikiya, Syria April 25, 2017.

  Putin: dacă SUA se ţin de planul de retragere din Siria, aceasta poate stabiliza situația

  © REUTERS / Rodi Said
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  14420

  Statele Unite au anunțat brusc retragerea trupelor lor din Siria la sfârșitul anului 2018, după ce președintele Donald Trump a anunțat că forțele Daesh au fost eliminate în țară.

  BUCUREŞTI, 24 ian - Sputnik. Președintele rus, Vladimir Putin, a spus că, dacă SUA îşi vor urma planul de a se retrage din Siria, aceasta ar putea contribui pozitiv la stabilitatea din nord-estul Republicii Arabe.

  "Dacă vor fi luate astfel de măsuri, va fi o schimbare pozitivă. Aceasta va contribui la stabilizarea situației din această regiune tulbure a statului sirian, care este în prezent sub controlul forțelor kurde", a declarat Putin.

  Putin a spus că Rusia sprijină eforturile Damascului de a stabili un dialog cu reprezentanții kurzi pe fundalul retragerii americane.

  Erdogan, despre lupta cu terorismul în Siria

  Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis că Turcia, împreună cu Rusia, va continua lupta împotriva teroriștilor din provincia Idlib. El a reafirmat, de asemenea, disponibilitatea Ankarei de a lupta împotriva Daesh și a Unităților de Protecție a Poporului Kurd (YPG) din Siria. Erdogan a adăugat că este esențial să se prevină crearea unui vid de putere în regiune după ce trupele americane se vor retrage.

  Președintele turc a mai spus că Moscova și Ankara nu au avut până acum "probleme" în discutarea unei viitoare zone tampon în Siria. El a adăugat că negocierile cu privire la parametrii acesteia sunt în prezent în curs de desfășurare.

  Washingtonul a anunțat, la mijlocul lunii decembrie 2018, retragerea trupelor sale staționate în Siria în termen de trei luni. Președintele american, Donald Trump, a remarcat că trupele americane au eliminat Daesh și s-ar putea întoarce acasă.

  Cu toate acestea, retragerea lor a provocat îngrijorarea că Turcia ar putea ataca aliații kurzi americani, în special după ce Ankara a anunțat o nouă operațiune militară în Siria, imediat după ce Casa Albă a declarat retragerea trupelor americane. Erdogan a asigurat că forțele turcești vor viza numai teroriștii, inclusiv pe kurzii implicați în Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerată organizație teroristă de către Ankara.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei