14:34 19 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.10
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON3.99
 • UAH0.72
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  18405

  Congresul SUA a publicat pe site-ul oficial, în noaptea de marți spre miercuri, textul proiectului de lege care prevede impunerea unor noi sancțiuni împotriva Federației Ruse.

  BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. Pe 13 februarie, senatorii americani – democrați și republicani – i-au prezentat Congresului un proiect de lege potrivit căruia, în cazul în care va fi aprobat, vor urma noi sancțiuni serioase aplicate sectorului bancar și celui energetic din Federația Rusă, precum și împotriva datoriei de stat a Rusiei. Sancțiunile sunt prevăzute pentru „amestecul în alegerile prezidențiale din SUA”, „influența rău intenționată în Siria” și „agresiunea în Ucraina”, comunică RIA Novosti.

  Anterior, Moscova a negat în repetate rânduri toate acuzațiile legate de aceste chestiuni, declarând că afirmațiile cu privire la amestecul Federației Ruse în alegerile din SUA sunt vorbe goale și a subliniat de mai multe ori că nu este parte a conflictului ucrainean, iar în Siria luptă împotriva teroriștilor, la rugămintea autorităților oficiale ale acestei țări.

  Totodată, Federația Rusă a declarat cu mai multe ocazii că este contraproductiv să discuți cu ea în limbajul sancțiunilor, că va fi nevoită să întreprindă măsuri de răspuns în raport cu sancțiunile Occidentului și să se orienteze spre înlocuirea importurilor.

  Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a declarat anterior că în spatele noului „proiect de lege antirusesc” al SUA se află pragmatismul: este o încercare de a înlătura companiile rusești competitive de pe piață.

  În afară de dispozițiile privind sancțiunile, în proiectul de lege al Congresului SUA sunt incluse și alte inițiative îndreptate împotriva Federației Ruse.

  Crearea unui centru pentru combaterea amenințărilor hibride

  Senatorii SUA propun să fie creat un centru național pentru combaterea amenințărilor hibride din partea Federației Ruse și să fie finanțat un „fond pentru contracararea influenței ruse”. Potrivit documentului publicat, centrul trebuie să devină „o organizație primară în SUA pentru coordonarea analizelor și realizarea măsurilor în cadrul guvernului SUA ca răspuns la amenințările hibride din partea guvernului Federației Ruse asupra securității naționale, suveranității, democrației și activității economice ale SUA și aliaților ”.

  Finanțarea fondului pentru contracararea influenței ruse
  În afară de aceasta, este propusă finanțarea activității fondului pentru contracararea influenței ruse care va „acorda ajutor țărilor europene, vulnerabile la ingerința Kremlinului”.

  Conform textului proiectului de lege, mijloacele alocate fondului trebuie să fie utilizate în țările pe care secretarul de stat le va identifica drept „vulnerabile la influența negativă a Federației Ruse”. Printre scopurile acestei activități se numără: protecția mecanismelor electorale de atacurile cibernetice, combaterea corupției, soluționarea crizelor umanitare și a instabilității cauzate de „pătrunderea și ocuparea de către Federația Rusă a teritoriilor Georgiei, Moldovei și Ucrainei.

  Raport despre averea lui Putin

  Proiectul de lege propune administrației să pregătească un raport despre starea președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Conform textului, raportul trebuie să conțină informația cu privire la „presupusa avere și sursele cunoscute de venituri ale lui Putin și ale familiei acestuia, inclusiv activele, investițiile financiare, conturile bancare”, precum și indicarea „celor mai importanți și suspuși” politicieni străini și oameni de afaceri ruși din anturajul lui Putin.

  Raportul cu privire la asasinarea lui Nemțov

  În afară de aceasta, proiectul de lege propune să fie întocmit un raport cu privire la asasinarea lui Boris Nemțov. Conform documentului, raportul trebuie să includă lista persoanelor care au legătură cu asasinatul, descrierea „măsurilor, dacă acestea au existat, întreprinse de guvernul Federației Ruse pentru investigarea” cazului, precum și evaluarea eficienței acestor măsuri.

   

  Nemțov a fost ucis pe 27 februarie 2015 în jur de miezul nopții, pe podul Bolşoi Moskvoreţki din centrul capitalei ruse. Sentința instanței de judecată pentru cele cinci persoane care au participat la asasinat a fost pedeapsa cu închisoare: 20 de ani pentru killerul Zaur Dadaev, 19 ani pentru Anzor Gubașev, 16 ani pentru fratele acestuia, Șadid; 14 nai pentru Temirlan Eskerhanov, 11 ani pentru Hamzat Bahaev .

  Părăsirea blocului NATO de către SUA

  Proiectul de lege al SUA propus de un grup de senatori prevede îngreunarea procedurii de ieșire a țării din componența Alianței Nord-Atlantice. În textul proiectului de lege se menționează că senatul se pronunță împotriva oricăror eforturi privind ieșirea SUA din componența Alianței Nord-Atlantice.

  Neproliferarea armei chimice

  Conform textului, politica SUA trebuie să fie orientată spre consolidarea mecanismelor de cercetare și identificare a armei chimice de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, inclusiv crearea unui nou laborator și perfecționarea rețelei de laboratoare specializate. Proiectul de lege prevede că, în acest scop, SUA trebuie să pună la dispoziție surse și instalații tehnice suplimentare. În afară de aceasta, SUA trebuie să „exercite presiuni asupra guvernului Federației Ruse pentru ca acesta să înceteze subminarea eforturilor internaționale ale ONU și ale Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice privind investigarea atacurilor chimice și identificarea celor care se fac vinovați de producerea acestor atacuri”.

  Tematic

  Trump dă undă verde pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei
  Tensiuni între SUA și Kosovo: Washingtonul amenință Priștina cu sancțiuni
  SUA nu recunosc referendumul constituțional din Cuba
  SUA amenință cu izolare internațională statele care îl vor susține pe Maduro
  Sute de militari SUA, cu tancuri și elicoptere, vin la Kogălniceanu
  Vicepremierul italian acuză Franța de "colonizarea" Africii și solicită sancțiuni
  Tagurile:
  Sancțiuni, Rusia, SUA, Congresul SUA


  Știrile Zilei