02:21 05 August 2020
În direct
 • EUR19.59
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.05
 • UAH0.60
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  12020

  Rusia și Vatican au poziții comune în mai multe probleme globale, a declarat ambasadorul rus la Vatican, Alexandr Avdeev, în ajunul vizitei președintelui Vladimir Putin la Scaunul Papa.

  BUCUREȘTI, 3 iul – Sputnik. Abordările principiale ale Rusiei și Vaticanului a reglementării situației din Siria coincid, a declarat într-un interviu oferit agenției RIA Novosti, ambasadorul Rusiei la Vatican, Alexandr Avdeev, în ajunul întrevederii președintelui rus, Vladimir Putin, și Papei de la Roma Francisc.

  “Viziunile noastre principiale asupra acestei probleme coincid. E vorba, mai întâi de toate, de formula reglementării situației din Siria, cum trebuie să tratăm teroriștii pe teritoriul Siriei, despre cum trebuie să fie asigurate drepturile minorităților etnice și religioase, cum trebuie să fie acordat ajutorul umanitar și de alt fel, inclusiv sprijinul pentru restabilirea economică a țării. În toate aceste probleme avem poziții comune”, a declarat diplomatul.

  În același timp, Avdeev a subliniat că Rusia și Vaticanul se pronunță pentru păstrarea suveranității și integrității teritoriale ale Siriei.

  Potrivit lui, o diferență substanțială constă în faptul că poziția Rusiei “are o gamă mult mai largă”. “Aceasta este legată de cooperările noastre cu Siria, inclusiv de cooperarea militară, de metodele soluționării unor situații concrete în diverse regiuni ale acestei țări. Iată de ce nu există o unanimitate deplină, odată ce Vaticanul nu are o cooperare nici politică, nici economică, nici militară cu Siria”, a declarat ambasadorul rus.

  Potrivit lui, Rusia și Vaticanul împărtășesc o viziuni comună asupra principalelor amenințări în secolul XXI și problemele globale actuale.

  Desigur, e vorba despre relațiile între Est și Vest, împărțirea lumii în cei săraci și bogați – ceea ce e inacceptabil, însă această divizare se accentuează, e vorba de definirea riscurilor și amenințările pentru Rusia, Vatican și întreaga lume în secolul XXI.

  Aceste amenințări sunt bine cunoscute: riscurile cursei înarmărilor, destabilizarea, încălcarea regimului de neproligerare a armelor nucleare, chimice, biologice și tehnologiilor de rachetă. E vorba de pericolele legate de extinderea zonelor de conflicte, naționalism și, desigur, de terorism în toate manifestările lui – locale, internaționale, penale. Și, desigur, un pericol deosebit îl reprezintă traficul de droguri, a declarat Alexandr Avdeev.

  “În afară de aceasta, avem viziuni comune asupra problemelor globale: cursa înarmărilor, schimbarea climatică și problema apărării valorilor morale și etice”, a menționat el.

  Avdeev a menționat și utilitatea dialogului diplomatic între Rusia și Vatican, care se realizează, în special, sub forma unor contacte dese între șefii serviciilor diploatice, Serghei Lavrov și arhiepiscopul Paul Richard Gallagher.

  “Cunoaștem multe, Vaticanul, la fel, știe multe. Pentru noi aprecierile Vaticanului reprezintă un interes. În realitate, e un proces creativ, pe care l-aș numi consultații politico-intelectuale despre situația din lume”, a subliniat el.

  De asemenea, ambasadorul rus a atras atenția la faptul că în cadrul dialogului politic între Moscova și Sfântul Scaun este abordată activ problema apărării creștinilor, dar și a tuturor credincioșilor, drepturile cărora sunt limitate de teroriști în diverse regiuni ale lumii, în speical în Orientul Apropiat. El a menționat că Rusia și Vatican au inițiat discuții pe acest subiect la Geneva, pe marginea conferințe pentru drepturile omului.

  Joi, 4 iulie, președintele Rusiei va efectua o vizită oficială în Apenini, programul căreia va începe cu întrevederea la Vatican cu Papa Francisc. E a treia întrevedere a liderului rus cu actualul pontific: prima întâlnire a fost în noiembrie 2013, apoi în iunie 2015.

  Tematic

  Papa Francisc nu le-a cerut iertare și românilor
  Șocant! Papa Francisc târât în mijlocul unui scandal interetnic de către UDMR
  Papa a aprobat modificarea textului rugăciunii „Tatăl Nostru”
  Putin se va întâlni cu Papa Francisc la Vatican
  Papa Francisc a venit degeaba. Conflictul diplomatic România-Ungaria ia amploare
  Tagurile:
  Vladimir Putin, Papa Francisc, Rusia, Vatican


  Știrile Zilei