05:53 17 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.26
 • USD17.47
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.70

  Putin aprobă noul megaproiect al conductei de gaze către China

  © Sputnik / Рамиль Ситдиков
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  35480

  Președintele rus Vladimir Putin susține propunerea Mongoliei ca Rusia să construiască o conductă de tranzit către China, care să traverseze teritoriul ei, a anunțat președintele mongol Khaltmaagiin Battulga la Forumul Economic Oriental (EEF).

  BUCUREŞTI, 6 sept – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit preşedintelui Mongoliei, președintele chinez Xi Jinping a promis că va studia proiectul.

  „Anul trecut, am propus crearea unui mecanism de coordonare a activităților pentru construirea unei super-rețele de energie în Asia de Nord-Est. În ultimul an, partea mongolă a finalizat studiul cu privire la această chestiune și a desfășurat o serie de activități în regiunea noastră”, a declarat Battulga, citat de RT. 

  În 2018, cele trei țări au convenit să înființeze un „coridor economic China-Rusia-Mongolia”.

  Battulga a explicat că, „odată cu implementarea programului de creare a unui coridor economic, putem duce cooperarea regională la un nou nivel şi să dăm impuls dezvoltării afacerilor”.

  Mongolia își oferă de mai mulți ani teritoriul pentru tranzitul gazelor ruseşti către China, accentuând asupra securităţii și lungimii drumului. Rusia, cel mai mare furnizor de gaze pentru China, livrează în prezent gaz direct de la Blagoveshchensk, Vladivostok și Altai.

  Rusia și China aproape că au finalizat construcția uneia dintre cele mai lungi conducte de gaz din lume, de 3.000 de kilometri lungime, „Power of Siberia”, pentru a livra 30 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an.

  De asemenea, producătorul rusesc de gaze naturale Novatek lucrează (în cooperare cu compania petrolieră chineză CNPC) la implementarea proiectului energetic Yamal GNL (gaze naturale lichefiate), de 27 de miliarde de dolari, condus de Rusia.

  Tematic

  SUA forțează UE să cumpere gaz cu 30% mai scump - Kremlinul
  Ucraina și Moldova visează la gaz rusesc din România
  Ambasada SUA – gaz pe foc în scandalul Caracal și al suspiciunilor legate de baza Deveselu
  Ambasadorul SUA: Europa trebuie să cumpere gaz doar din “surse democratice”
  Important: ce se întâmplă cu facturile la gaz
  Tagurile:
  Conductă de gaz, China, Vladimir Putin


  Știrile Zilei