04:40 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  1672180

  Din mesajul liderului de la Kremlin reiese că, chiar și fără Tratatul INF, Rusia este gata să se înțeleagă cu țările NATO în privința unor măsuri de verificare.

  CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a expediat capitalelor unui șir de țări, inclusiv a celor membre NATO, un mesaj cu propunerea de a institui un moratoriu asupra amplasării în Europa și în alte regiuni a rachetelor cu rază medie și mică de acțiune, comunică RIA Novosti cu referire la ziarul „Kommersant”.

  Mesajul le-a fost expediat de asemenea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Moscova le-a mai propus anterior astfel de acorduri țărilor membre ale Alianței, însă atunci acestea au rămas fără răspuns.

  „Vă îndemn să susțineți eforturile noastre, pledând în favoarea declarării unui moratoriu în cadrul NATO cu privire la desfășurarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune (INF) cu bază la sol, analogic celui declarat de Rusia”, se spune în textul mesajului.

  Din mesajul lui Putin reiese de asemenea că, chiar și fără Tratatul INF, Rusia este gata să se înțeleagă cu țările NATO în privința unor măsuri de verificare.

  URSS și SUA au semnat Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) în 1987. Părțile și-au asumat obligația să distrugă toate complexele de rachete balistice și de croazieră cu bază la sol cu rază medie (1000 – 5,500 km) și mică (de la 500 până la 1000 km) de acțiune.

  În octombrie 2018, Trump a declarat că Washingtonul se retrage din tratat din cauza „nerespectării” de către Moscova a obligațiilor, însă partea americană nu a prezentat dovezi în acest sens.

  În 2019, ca răspuns la acțiunile SUA, Rusia s-a retras din Tratatul INF. Acesta și-a încetat acțiunea la începutul lunii august.

  Știrile Zilei