17:43 13 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.46
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.71
  Pedeapsa cu moartea

  Studiu: Câți ruși susțin revenirea la pedeapsa cu moartea

  © REUTERS / Stephen Lam
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  12560

  Majoritatea rușilor se pronunță pentru revenirea la practica aplicării pedepselor pentru crime grave și consideră că introducerea moratoriului la execuții a fost o greșeală.

  BUCUREȘTI, 1 nov – Sputnik. Majoritatea rușilor (69 la sută) consideră că pentru anumite crime ar trebuie să fie aplicată pedeapsa cu moartea. În același timp, 52 la sută se pronunță pentru revenirea la pedeapsa capitală în practica judiciată, iar peste o treime – 37 la sută, consideră introducerea moratoriului la pedeapsa cu moartea o decizie corectă, arată datele unui sondaj realizat de Fundația Opinia Publică din Rusia.

  Respondenților le-a fost soliticată opinia cu privire la oportunitatea revenirii la pedeapsa cu moartea, anularea ei sau menținerea moratoriului actual. Astfel, 52 la sută din respondenți au declarat că ar susține o revenire la aplicarea pedeapsei cu moartea, 30 la sută s-au pronunțat pentru menținerea moratoriului (să nu se anuleze cu desăvârșire, dar nici să nu fie pusă în aplicare) și doar 8 la sută ar dori o abolirea a pedepsei cu moartea.

  Potrivit studiului, majoritatea cetățenilor ruși (69 la sută) admit că pentru anumite crime e nevoie de aplicare a pedepsei cu moartea: în special, respondenții s-au referit la crime cu caracter sexual împotriva minorilor (68 la sută), omor (57 la sută) și terorism (53 la sută). În același timp, 21 la sută au o poziție diametral opusă.

  Aproximativ o jumătate din ruși (45 la sută) consideră că Rusia a procedat incorect atunci când a introdus un moratoriu, prin care instanțele pot condamna la moarte, fără a se pune în aplicare verdictul, 37 la sută au o părere opusă, iar 18 la sută nu au știut să răspundă.

  Sondajul a fost realizat în perioada 26-27 octombrie, în 104 de localități din 53 de regiuni ale Rusiei, pe un eșantion de 1,5 mii de persoane. Marja de eroare nu depășește 3,6 la sută.

  Tematic

  Năstase: "De acord cu pedeapsa cu moartea pentru corupție?"
  Turcia ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea
  Rusia ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea
  Povestea adolescentei devenite „mireasă ISIS”. Riscă pedeapsa cu moartea (VIDEO)
  Trump cere pedeapsa cu moartea!
  Decizie șocantă în SUA: se reinstaurează pedeapsa cu moartea la nivel federal!
  Se cere pedeapsa cu moartea în România - Reacții radicale după crime și după decizia SUA
  Legea Alexandra are aproape 50.000 de semnături! Cea pentru pedeapsa cu moartea, 180.000!
  ONU îl contrează pe Trump în legătură cu pedeapsa cu moartea, cerută și în România
  Tagurile:
  Pedeapsa cu moartea, ruși, Sondaj, Rusia


  Știrile Zilei