19:48 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Examen

  Rusia va dubla locurile la buget pentru studenții străini

  © Sputnik / Виталий Аньков
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  13310

  Rusia intenționează să dubleze numărul studenților străini până în anul 2024 prin oferirea locurilor la buget și prin simplificarea procedurii de obținere a permisului de muncă.

  MOSCOVA, 7 nov - Sputnik, Maria Naumenko. Până în anul 2024 numărul studenților străini în Rusia s-ar putea dubla și va constitui 425 de mii de persoane. Despre aceste planuri a relatat ministrul Științei și Studiilor Superioare al Rusiei, Mihail Kotyukov.

  În prezent, peste 70 la sută din studenții universităților rusești sunt străini, originari din statele ex-sovietice. Sputnik a aflat ce măsuri va lua Rusia pentru a atrage cât mai mulți tineri de peste hotare.

  Potrivit Ministerului Științei și Studiilor Superioare din Rusia, în anul 2018 în universitățile din Rusia studiau 200 de mii de străini. Aproximativ 70 la sută din aceștia sunt originari din spațiul ex-sovietic. Printre liderii la numărul de studenți sunt cetățenii Kazahstanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului.

  “Acești tineri au venit pe cont propriu, nu prin intermediul unui program de schimb”, a specificat serviciul de presă al ministrului.

  Olimpiadele și orășele studențești

  Ministerul Științei și Studiilor Superioare planifică să extindă selecția străinilor la locuri bugetare cu ajutorul olimpiadelor internaționale și concursurilor.

  “Către anul 2024 planificăm ca cel puțin 20 la sută din străini să fie înmatriculați în primul an de studii din contul bugetului de stat al Rusiei prin această modalitate”, au specificat reprezentanții instituției.

  Anual, Rusia organizează olimpiada internațională "Open Doors", care permite accesarea unor programe de masterat în principalele universități din țară.

  De asemenea, statul rus planifică crearea unor orășele studențești multifuncționale de nivel mondial cu peste 77 600 de locuri. Ministerul consideră că în astfel de cămine contemporane studenților le vor fi asigurate condiții confortabile de trai, studii și recreere.

  Pentru cei care nu își permit să vină la studii în Rusia pe o perioadă îndelungată, sunt prevăzută așa-numitele școli de vară și de iarnă. În anul 2024 cel puțin 15 000 de stundeți vor studia în astfel de instituții.

  Diminuarea barierelor birocratice

  În afară de aceasta, pentru studenții străini au fost îmbunătățite condițiile de intrare și ședere pe teritoriul Rusiei: ei se vor putea angaja, atât în perioada studiilor, cât și după obținerea diplomelor.

  Acum, teoretic, studenții străini se pot angaja în Rusia, însă în realitate tinerii se ciocnesc cu o multitudine de proceduri birocratice. Pentru o angajare legală este necesară obținerea uni demers din partea angajatorului, un certificat de la universitate, dar și perfectarea unui permis de muncă. Majoritatea angajatorilor și studenților sunt descurajați de aceste proceduri birocratice.

  De asemenea, legislația cu privire la migrație va fi revizuită pentru a simplifica procedura de invitare a unor profesori străini și cercetători. Ministerul Științei și Studiilor Superioare asigură că studenții vor avea acces la cele mai bune practici la nivel mondial în universitățile din Rusia.

  Tematic

  În Rusia vor fi înființate universități pentru "educarea" roboților
  Ortodoxia rusă, subiect de discuții la Universitatea Oxford
  Veşti bune pentru români: Federaţia Rusă continuă să ofere burse de studiu
  Miss Univers Rusia: „Mass-media străină vroia să mă facă să-l denigrez pe Trump"
  Tagurile:
  Rusia, Buget, Studenți


  Știrile Zilei