17:40 13 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.46
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.71
  Kremlin

  Rusia: răspunsul la posibila retragere a SUA din Tratatul privind spaţiul aerian deschis

  © Sputnik / Natalia Seliverstova
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  25140

  Rusia a pregătit un răspuns la posibila retragere a SUA din Tratatul multilateral privind spaţiul aerian deschis, a declarat Vladimir Ermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare și control al armelor de la Ministerul rus de Externe.

  BUCUREŞTI, 7 nov – Sputnik, Doina Crainic. „Desigur, am pregătit totul. Vom vedea”, a declarat Ermakov miercuri, răspunzând la întrebarea dacă Rusia va lua vreo măsură ca răspuns în cazul în care Statele Unite vor ieşi din Tratat.

  „Orice decizie a Statelor Unite de retragere din orice acord cu caracter obligatoriu reprezintă o lovitură la adresa securităţii internaționale. Din nefericire, colegii noștri americani au făcut în mod deliberat acest lucru încă de la sfârșitul anilor ‘90 (…). De aceea nu putem spune că declarația recentă privind posibila retragere [a SUA] din Tratatul privind Cerul Deschis reprezintă o mare surpriză pentru noi”, a continuat Ermakov, citat de Sputnik Internaţional.

  Luna trecută, președintele american Donald Trump a fost pe punctul de a decide ieşirea Washingtonul din Tratatul privind Cerul Deschis, semnat în 1992 și care a intrat în vigoare un deceniu mai târziu, în 2002.

  Tratatul privind Cerul Deschis permite părților să efectueze supraveghere aeriană prin zboruri de observare deasupra fiecărui stat participant. Peste 30 de țări participă în program, care a fost conceput pentru a promova transparența activităților militare.

  Potrivit ministrului rus de Externe, Sergey Lavrov, „acțiunile recente ale Statelor Unite arată că acestea ar putea anula întregul sistem de acorduri internaționale, cel puțin cele în domeniul stabilității strategice și al controlului armelor”.

  Tematic

  Erdogan ar putea efectua o vizită în Rusia la lansarea Turkish Stream
  Rusia va dubla locurile la buget pentru studenții străini
  Macron: Europa trebuie să-și schimbe poziția față de Rusia
  Tagurile:
  SUA, Rusia


  Știrile Zilei