15:21 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  357100

  Rusia este pregătită să-și reducă semnificativ dependența de finanțarea externă, a declarat pentru RT Alexander Morozov, șeful departamentului de cercetare și prognoză de la Banca Centrală a Rusiei.

  BUCUREŞTI, 28 nov – Sputnik, Doina Crainic. Moscova a diminuat ponderea dolarului american din rezervele sale internaționale, reducând la jumătate cota sa, la aproximativ 24% într-un an. Diversificarea poate contribui la atenuarea riscurilor, inclusiv a celor legate de sancțiuni, a declarat Alexander Morozov după cel de-al cincilea Forum de afaceri ruso-britanic (RBBF), care a avut loc la Londra.

  „Am făcut deja progrese semnificative în acest sens. Dacă vom compara situația actuală cu cea pe care am avut-o acum 10 ani, acum, orice s-ar întâmpla, sistemul financiar rusesc este cu siguranță mult mai stabil”, a declarat Morozov pentru RT

  El a subliniat însă că faptul de a scăpa dolarul american nu a fost niciodată obiectivul principal. Moscova vrea doar să controleze riscurile pe care le-ar putea prezenta orice monedă, cum ar fi lichiditatea sau modificări ale cursului de schimb, potrivit autorității de reglementare financiară.

  „Întrucât Rusia efectuează tranzacţii cu multe țări în monede diferite, suntem, în mod firesc, interesați să păstrăm o cotă de moneda străină în structura activelor noastre. Aşadar, nu am avut scopul de a scăpa de dolar, de euro sau de orice altă monedă”, a subliniat Morozov.

  Rezervele de monedă străină și de aur ale Rusiei au crescut constant în ultimii ani și au depășit deja jumătate de trilion de dolari, datorită legii bugetare. Legea, concepută pentru a proteja și stabiliza economia țării, stabileşte că, dacă prețurile petrolului sunt mai mari de 42 dolari pe baril, atunci sumele suplimentare din exporturile rusești de ţiţei şi gaze naturale să fie transferate către Fondul Național al Rusiei. Astfel, dacă prețurile ţiţeiului rămân peste pragul prevăzut de legea bugetară, Rusia urmează să își sporească rezervele de lingouri și de valută, potrivit oficialului Băncii Centrale ruseşti.

  Tematic

  Şeful VTB: Dedolarizarea, necesară pentru stabilizarea rublei şi dezvoltarea economiei
  Putin l-a îndemnat pe Erdogan să reacționeze la propunerea de dedolarizare a comerțului
  Rusia va promova dedolarizarea comerțului în cadrul BRICS
  Erdogan îndeamnă turcii să renunțe la dolar
  Tagurile:
  dolar, Dolari, Rusia

  Știrile Zilei