16:27 05 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Un smartphone

  Specialist rus: Ecranele smartphone-urilor sunt periculoase

  CC0 / Pixabay / Pexels
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  33460

  Ecranele smartphone-urilor pot reprezenta un pericol invizibil din cauza unui biofilm care se formează pe suprafețele de contact, a explicat pentru Sputnik Viatceslav Ilin, profesor la Institutul rus pentru probleme biomedicale.

  BUCUREŞTI, 3 dec – Sputnik, Doina Crainic. Prin atingerea ecranelor smartphone-urilor pot fi contractate infecții grave, a spus pentru Sputnik Viatceslav Ilin, profesor la Institutul pentru Probleme Biomedicale din Moscova, cercetător în domeniul medicinii spațiale și în alte medii extreme.

  De asemenea, tastaturile de calculator, barele de siguranţă din mijloacele de transport, mânerele ușilor și cărucioarele din supermarket-uri pot fi o sursă de răspândire a infecțiilor.

  „Tot ceea ce nu este fabricat din metal este acoperit complet de microorganisme. Microorganismele vor supraviețui în biofilm. Aceste suprafețe reprezintă un mijloc pentru răspândirea infecțiilor dacă nu se utilizează dezinfectant. În conformitate cu standardele stabilite pentru cosmonauți, dezinfectarea este necesară la fiecare două săptămâni, așa cum se face în stațiile (spațiale)”, a spus Ilin.

  Potrivit specialistului, biofilmul, care se formează foarte repede, poate provoca boli grave la om, dar există modalități prin care ne putem proteja.

  „Multe produse pot ucide bacteriile, de exemplu, o soluție de peroxid de hidrogen (3-6%). Se pot folosi şi clorhexidină sau compuși de amoniu care ucid atât microbii, cât și ciupercile. Dacă aveți șervețele antibacteriene cu clorură de benzalconiu, acestea pot încetini răspândirea bacteriilor și ciupercilor. Alcoolul este, de asemenea, un biocid bun, dar se evaporă rapid”, a adăugat Ilin.

  Tematic

  Atenţie, părinţi! Copil la un pas de moarte în timp ce mama lui era cu ochii în smartphone
  Chinezii șochează cu smartphone-ul „futuristic”: Xiaomi Mi Mix
  Avertizare: smartphone-ul, un pericol pentru măduva spinării
  Dependența de smartphone? Poate fi depășită - prin ”înțărcare”
  O nouă aplicaţie pe smartphone – „Mihai Eminescu, întreaga operă”
  Tagurile:
  specialist, Ecran, smartphone


  Știrile Zilei