14:24 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  17340

  Moscova este pregătită să extindă ultimul tratat major pentru controlul armelor nucleare, fără condiții sau discuții, a declarat președintele Vladimir Putin, reiterând poziția Rusiei cu privire la noul tratat START, care expiră în 2021.

  BUCUREŞTI, 6 dec – Sputnik, Doina Crainic. „Rusia este pregătită să extindă imediat, cât mai curând posibil, înainte de sfârșitul anului, noul tratat START fără precondiţii, astfel încât să nu existe o dublă sau triplă interpretare a poziției noastre ulterior. Declar aceasta oficial”, a subliniat președintele rus, citat de RT

  Noul tratat START, care obligă Moscova și Washingtonul să reducă la jumătate numărul lansatoarelor de rachete nucleare strategice, a fost semnat în aprilie 2010. Acordul expiră în februarie 2021, dar acesta prevede o opțiune de a fi extins până în 2026.

  Rusia a depus deja toate documentele necesare pentru a începe discuțiile privind prelungirea tratatului, însă SUA nu au avut până acum nicio reacţie la propunere. Moscova este îngrijorată de faptul că administrația Trump ar putea anula noul tratat START, aşa cum a procedat cu acordul INF.

  „Rusia nu este interesată să lanseze o cursă a înarmărilor și să desfășoare rachete acolo unde nu se află în prezent. După cum știți, Rusia a anunțat un moratoriu unilateral privind desfășurarea unor astfel de rachete și a invitat partenerii săi din Europa și Statele Unite să se alăture acestuia. Până în prezent, doar președintele francez Macron a avut o reacţie”, a adăugat Putin, citat de Sputnik France

  Tratatul privind Forţele Nucleare cu rază intermediară (INF) interzicea Rusia și SUA să deţină rachete staţionate la sol cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 km și 5.500 km în Europa și a reprezentat piatra de temelie a securității pe continent din 1987. În urma retragerii unilaterale a SUA din acord, Rusia nu a avut de ales decât să îl abandoneze, ceea ce a trezit temeri că poate fi redeclanşată o nouă cursă a înarmărilor între cele două țări.

  Tematic

  Ce se va întâmpla cu doctrina de apărare a Rusiei după denunțarea INF - Ryabkov
  SUA au testat o rachetă interzisă de INF
  Kremlinul a comentat testele rachetei interzisă de INF, efectuate de SUA
  Șoigu: Denunțarea INF ar putea provoca o cursă a înarmărilor în Europa și Asia-Pacific
  Macron: Europa trebuie să fie parte a unui nou tratat INF
  Rusia a propus SUA să examineze racheta care a provocat tensiuni în jurul INF
  Tagurile:
  New Start, START-III, start, Vladimir Putin


  Știrile Zilei