08:40 18 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  14870

  Vladimir Putin consideră că decizia WADA contravine Cartei Olimpice. Totodată, președintele rus a subliniat că orice pedeapsă trebuie să poarte caracter individual și nu colectiv.

  CHIȘINĂU, 10 dec — Sputnik. Președintele rus, Vladimir Putin, consideră că decizia Agenției Mondiale Antidoping (WADA) privind Rusia este una politizată și contravine Cartei Olimpice, declarând că orice pedeapsă trebuie să fie individuală și nu colectivă.

  Luni, Comitetul Executiv WADA le-a interzis sportivilor rusi să participe la competițiile internaționale, inclusiv la cele Olimpice și Paralimpice, pentru o perioadă de patru ani. Vor fi admiși doar sportivii ”curați” și doar sub steag neutru.

  "Pedepsele nu pot fi de natură colectivă și se aplică persoanelor care nu au nicio legătură cu anumite încălcări. Totuși cred că și experții WADA înțeleg acest lucru", a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă de la Paris în urma summitului în „format Normand”.

  Potrivit lui, deciziile privind pedepsele colective demonstrează faptul că acestea nu se bazează pe grija față de "curățenia sportului mondial", ci pe ”considerente politice care nu au nicio legătură cu interesele sportului și mișcarea olimpică”.

  Putin susține că decizia WADA care vizează Rusia contravine Cartei Olimpice, iar Moscova are toate motivele pentru ca să o acționeze în judecată.

  ”Ceea ce se află la suprafață și ceea ce eu observ este că nu există reclamații împotriva Comitetului Național Olimpic rus și, dacă nu există reclamații împotriva acestuia, atunci țara ar trebui să apară sub pavilionul național. Asta prevede Carta Olimpică", a declarat Putin, adăugând în același timp că decizia Comitetului Executiv al WADA trebuie analizată.

  În termen de 10 zile, Agenția rusă antidoping va decide dacă este de acord cu sancțiunile. Decizia WADA va intra în vigoare după 21 de zile sau după examinarea contestației la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS).  Știrile Zilei