12:38 18 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR20.96
 • USD17.29
 • RUB0.24
 • RON4.30
 • UAH0.62
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Reforma constituțională în Rusia (36)
  39060

  Experții ruși sunt de părere că după expirarea mandatului de președinte, Vladimir Putin ar putea prelua conducerea Dumei de Stat sau Consiliului de Stat.

  BUCUREȘTI, 15 ian – Sputnik. Vladimir Putin, care a propus în mesajul lui, adresat parlamentului, amendamente la Constituție, după 2024 nu intenționează să rămână în funcția de președinte al Rusiei, ci ar putea să conducă Consiliul de Stat, consider politologul rus, șeful “Grupului de Experți Politici”, Konstanti Kalacev.

  “Putin a creat o intrigă, pentru că după ce nu va mai fi președinte, rămâne o singură întrebare – ce funcție ar putea ocupa?... În orice caz este clar că Putin nu intenționează să rămâne președinte pe viață și de fapt vom vedea o schimbare a puterii, însă putem să tratăm cuvintele lor ca o declarație de a nu mai candida pentru un nou mandat”, a declarat agenției RIA Novosti expertul.

  Politologul nu exclude că după 2024 Putin ar putea prelua conducerea Dumei de Stat sau Consiliul de Stat, pentru că în mesajul președintelui se menționează necesitatea introducerii în Constituție a statutului și rolului Consiliului de Stat, precum și oferirea Dumei de Stat a atribuției nu doar de desemnare, dar și de aprobare a candidaturii premierului.

  În afară de aceasta, Kalacev remarcă dorința președintelui, pe lângă combaterea sărăciei și sporirea nivelului de trai a familiilor, de a consolida suveranitatea statului. Înăsprirea condițiilor pentru candidații la funcția de președinte al Rusiei, care trebuie să locuiască cel puțin ultimii 25 de ani în țară și niciodată nu au deținut cetățenia altui stat, mărturisește despre intenția de a păstra controlul asupra puterii politice, să apere țara de „nepatrioți” și să se înconjoare de persoane cu aceleași convingeri. Astfel, amendamentele propuse vor putea fi propuse spre aprobare chiar după noua legislatură a Dumei de Stat.

  “Cred că după 2021, după alegerile în Duma de Stat, vor demara dezbaterile publice în jurul modificărilor propuse. Astăzi mesajul a fost unul electoral: a început cu problemele copiilor, a apelat la majoritatea... Acele măsuri care au fost propuse reprezintă o povară destul de mare pentru buget. Putin își propune să consolideze în jurul lui majoritatea rușilor”, consideră expertul.

  El a mai adăugat că reforma constituțională va fi lansată după 2021.

  Un alt expert, intervievat de RIA Novosti, politologul Stanislav Bîșok, consideră că aprobarea amendamentelor propuse de Putin „vor stimula o trecere nu atât la o democrație directă, cât la o mai mare implicare a opiniei publice în deciziile de ordin global”.

  În opinia expertului, pregătirile pentru procedura de vot vor fi serioase. În primul rând, este vorba de dezbateri publice.

  “La posturile de televiziune federale o parte a timpilor de antenă trebuie să fie alocate problemelor interne. De asemenea, talk-show-urile dedicate politicii externe trebuie să fie înlocuite cu discuțiile despre modificarea Constituției”, consideră politolog.

  Тема:
  Reforma constituțională în Rusia (36)

  Tematic

  Putin cere înăsprirea condițiilor pentru candidații la funcția de președinte
  Guvernul Rusiei a demisionat după mesajul lui Putin Adunării Federale
  Putin: Demnitarii de rang înalt nu trebuie să dețină cetățenia altui stat
  Putin: Diriginții vor primi adaos la salariu din bugetul federal
  Expert rus, despre motivele demisiei guvernului Medvedev: Nu e o improvizație
  Tagurile:
  Rusia, 2024, Vladimir Putin

  Știrile Zilei