14:24 01 Aprilie 2020
În direct
 • EUR19.96
 • USD18.23
 • RUB0.23
 • RON4.14
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  20513

  Situația legată de persecuțiile în adresa Sputnik Estonia este una revoltătoare și compromite reputația Uniunii Europene, consideră ministrul rus interimar al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Situația din jurul Sputnik Estonia este una revoltătoare și poartă un caracter discriminatoriu, a declarat vineri ministrul rus interimar al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

  “În ceea ce privește acțiunile în raport cu Sputnik, consider că e revoltător. Faptul că Uniunea Europeană tolerează acest lucru, în mare măsuri, nu întreprinde nimic, e o pată pe reputația UE. Am observat mai multe pete de acest gen”, a spus Lavrov.

  În luna decembrie a anului trecut angajații redacției Sputnik Estonia au primit din partea conducerii Departamentului Poliției și Serviciului de Frontieră amenințări directe cu dosare penale în cazul în care nu vor renunța până pe 1 ianuarie 2020 la contractele de muncă cu agenția. Autoritățile și-au justificat acțiunile prin sancțiunile introdus de UE pe 17 martie 2014 împotriva unor persoane fizice și juridice în contextul evenimentelor din Ucraina.

  Anterior, AIP “Rossiya Segodnya” a îndemnat toate organizațiile internaționale și europene să-și exprime poziția față de acțiunile autorităților Estoniei, în special, ONU, UE, OSCE și Parlamentului European, Reporterii fără Frontieră.

  Președintele Rusiei, Vladimir Putin, comentând situația creată în jurul Sputnik Estonia, a declarat că autoritățile ruse vor face totul pentru a susține jurnaliștii în activitatea lor în alte țări.

  Estonia este singurul stat din regiunea Baltică în care există o redacție deplină a Sputnik. Colectivul este alcătuit din 35 de persoane, dintre care 33 sunt cetățeni ai Estoniei, angajați ai Rossiya Segodnya. Agenția contribuie lunar la bugetul țării cu aproximativ 30 de mii de euro.

  Potrivit redactorului șef al Rossiya Segondya și al postului de televiziune RT, Margarita Simonyan, Sputnik nu s-a mai confruntat cu astfel de probleme precum cele din Estonia: angajații sunt chemați la interogatorii de către serviciul de securitate, iar băncilor locale li s-a interzis că colaboreze cu Agenția. La sfârșitul lunii octombrie, filialele băncilor estoniene au înghețat transferurile salariilor pentru angajații Sputnik Estonia, plățile pentru impozite și arenda oficiului.

  Totuși, începând cu 1 ianuarie 2020, toți jurnaliștii au fost nevoiți să părăsească redacția, iar reprezentanții Sputnik în Estonia și-au suspendat activitatea.

  Tematic

  Surse: în spatele presiunilor asupra Sputnik Estonia se află britanicii
  #ForțaSputnik: Zaharova și jurnaliștii, în apărarea Sputnik Estonia
  Jurnaliștii Sputnik Estonia părăsesc redacția din cauza amenințărilor autorităților
  Federația Europeană a Jurnaliștilor cere CoE examinarea situației Sputnik Estonia
  Rusia va pregăti un răspuns complex la presiunile asupra angajaților Sputnik Estonia
  Sputnik Estonia s-a adresat poliției estoniene: Sancțiunile trebuie să fie revizuite
  Opinia estonienilor: suspendarea activității Sputnik – o cenzură
  Tagurile:
  Rusia, Estonia, Sputnik, Serghei Lavrov


  Știrile Zilei