21:47 30 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  30740

  NATO agită sperietoarea cu privire la o Rusie „resurgentă” și atrage țările neutre în orbita sa, dar realitatea este că potențialul militar al Moscovei este doar la jumătate faţă de cel al forțelor blocului UE, a declarat ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov.

  BUCUREŞTI, 10 feb – Sputnik, Doina Crainic. Deși continentul european a fost deja „suprasaturat de facilități și arme militare”, NATO „continuă să se amestece în Uniunea Europeană” și are în vizor ţările din UE care s-au declarat neutre, a declarat Lavrov pentru ziarul Rossiyskaya Gazeta, citat de RT.

  „Statele NATO încearcă să efectueze exerciții comune, atrăgând state neutre, precum Finlanda și Suedia, sub pretextul apartenenţei lor la UE”, a spus șeful diplomaţiei ruse.

  Unul dintre aceste exerciții este Defender Europe 2020, în care vor fi implicate până la 20.000 de militari americani, împreună cu 37.000 de soldați din 18 țări. NATO susține că exerciţiile de război nu sunt îndreptate împotriva vreunei țări, dar justificarea este departe de a fi convingătoare, a spus Lavrov.

  „Noi întrebăm: împotriva cui [intenționați] să vă apărați? Ei spun că nu împotriva Rusiei, ci a unui alt inamic al cărui potențial militar este egal cu cel al NATO”, a mai spus ministrul.

  Una peste alta, Moscova înțelege că există „un grup mic, dar foarte agresiv de țări”, atât în NATO, cât și în UE, care „agită fobii istorice cu privire la Rusia”.

  Acest apetit pentru expansiune nu reflectă poziția strategică din Europa, întrucât blocul nord-atlantic deţine „de două ori mai multe” arme convenționale - printre acestea, tancuri, avioane de luptă, vehicule de luptă pentru infanterie, transportatoare de personal blindate, nave de război, submarine - numai în Europa.

  „Cu siguranţă, Rusia nu este forța militară dominantă în Europa. Aceasta este NATO”, a subliniat Lavrov.

  Strategii de la Bruxelles au creat, de asemenea, expresia „Schengen militar” - care reflectă explicit zona de mișcare liberă din UE, presupunând modernizarea tuturor rutelor de transport „astfel încât orice echipament militar de dimensiuni mari să poată trece liber spre est”.

  „Cred că doar acest [fapt] este suficient pentru a înțelege pericolul unor astfel de jocuri”, a avertizat Lavrov.

  Desigur, Rusia reacţionează cu privire la aceste presiuni, dar o va face „în așa fel încât acest lucru să nu creeze riscuri inutile”, a declarat Lavrov.

  Tematic

  Dan Puric: ”Ne-am dus ca niște slugi în NATO și UE, tot ce e românesc trebuie să dispară!”
  Lavrov: NATO a comis principala greșeală în 2011
  Scandal: Doi ”maeștri ai combinațiilor” îl acuză pe Geoană și implică SUA! NATO, provocat!
  Moscova: Planurile NATO amenință securitatea Balcanilor
  Președintele Comisiei Europene cere, la Davos, înarmarea UE separat de NATO
  Turcia propune includerea S-400 în sistemul de apărare al NATO
  Tagurile:
  Țări, militar, NATO, UE


  Știrile Zilei