13:41 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  12721

  Rusia nu se va isteriza în legătură cu intenția SUA de a se retrage din Acordul Cer Deschis, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu se va isteriza cu ocazia retragerii SUA din Acordul Cer Deschis, va purcede la o analiză echilibrată a situației, transmite RIA Novosti.

  Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul se retrage din Acordul Cer Liber și se va afla în afara acestui document atât timp cât “Rusia nu și respectă angajamentele”. Totodată, liderul american nu a exclus elaborarea unor noi înțelegeri. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA de încălcare a acordului. Vineri, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că Moscova va negocia cu SUA, inclusiv pe subiectul Acordului, doar în baza principiului reciprocității, iar orice note ultimative din partea Washingtonului sunt inacceptabile.

  Lavrov a menționat că Rusia va analiza echilibrat acțiunile SUA și va aborda situația creată reieșind din interesele ei naționale.

  “Nu ne vom isteriza. Vom avea o abordare foarte echilibrată în analiza acestei situații, dirijindu-ne, mai întâi de toate, de interesele noastre naționale și la interesele aliaților noștri, inclusiv, mai întâi de toate, Republica Belarus, care formează un grup cu noi în cadrul acordului”, a spus Lavrov în timpul conferinței de presă, organizată după reuniunea Consiliului de Miniștri a Afacerilor de Externe al OTSC, care a avut loc în format de videoconferință.

  Acordul Cer Deschis a fost semnat în anul 1992 și a devenit una din măsurile pentru consolidarea încrederii în Europa după Războiul Rece. Documentul a intrat în vigoare din anul 2002 și permite statelor semnatare să culeagă deschis informații despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar din fiecare țară. Acordul a fost semnat de 34 de state.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Zaharova a explicat de ce pentru SUA Acordul Cer Deschis este o problemă
  Trump anunță că SUA vor părăsi acordul Cer Deschis
  Donald Trump anunță retragerea SUA din acordul „Cer deschis”
  Moscova: Statele terțe nu trebuie să aibă acces la datele culese prin acordul Cer Deschis
  Exemplu pentru românii din Diaspora: ce afacere prosperă au deschis, întorşi din Italia
  Tagurile:
  Acord cer deschis, Serghei Lavrov


  Știrile Zilei