20:01 29 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.75
 • USD16.94
 • RUB0.22
 • RON4.05
 • UAH0.60
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Relațiile româno-ruse (246)
  448160

  Călugării dintr-o mănăstire din Crimeea vor picta o icoană cu chipul lui Ștefan cel Mare, pentru a cinsti domnitorul care a sprijinit principatul de la Mangop în lupta cu otomanii.

  CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. La mănăstirea rupestră Buna Vestire din Mangop, Crimeea, călugării vor picta o icoană Sfântului domnitor Ștefan Cel Mare. Decizia a fost luată de starețul Iachint (Telega) și membrii autonomiei federale național-culturale a moldovenilor din Rusia, transmite RIA Novosti din Crimeea.

  Viața lui Ștefan Cel Mare este strâns legată de istoria Crimeei. Acesta a fost căsătorit cu Maria de Mangop, principesa din dinastia imperială bizantină a Paleologilor.

  În 1472 domnitorul Moldovei a trimis în ajutorul cumnatului său, principelui de Theodoro, Alexandru Gravas, câteva corăbii și 300 de ostași în apărarea cetății de scaun.

  În 1475, ostașii moldoveni alături de cei din Theodoro, au apărat de otomani ultima redută a Bizanțului din Crimeea. Asediul cetății Doros, așezată pe un platou montan, a durat o jumătate de an. Însă, în cele din urmă, toți apărătorii cetății au căzut pe câmpul de luptă. În acea luptă moare și principele Alexandru.

  Pe 15 iulie, de ziua adormirii lui Ștefan cel Mare, în ruinele unui lăcaș medieval al cetății, o biserică octogonală, membrii filialei regionale a comunității moldovenilor din Rusia au participat la o slujbă de pomenire a ostașilor moldoveni căzuți aici.

  “Această luptă reprezintă un simbol al frăției de arme a popoarelor din Mangop, care era populată greci, alani, cerchezi, goți, caraimi și alte popoare ale Crimeei. Rezistența lor a permis încetinirea expansiunii otomanilor pe teritoriul Crimeei”, consideră vicepreședintele Consiliului Adunării popoarelor din Rusia, Andrei Hudoleev.

  Autonomia național-culturală federală a moldovenilor din Rusia a mai organizat anterior la Mangop astfel de slujbe. În trecut, pe teritoriul mănăstirii rupestre de călugări Bunavestire a fost instalată o placă comemorativă în memoria celor căzuți aici.

  "Știm despre cei 300 de spartani și le admirăm curajul, însă din anumite motive cunoaștem prost propria istorie. Cei 300 de frați ortodocși au apărat la noi în Crimeea au apărat fundamentele noastre comune – ortodoxia. Trebuie să cunoaștem și să ținem minte acest lucru", a declarat agenției RIA Novosti Crimeea, egumenul mănăstirii Iachint.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Тема:
  Relațiile româno-ruse (246)

  Tematic

  Oficial: Anul 2018 este declarat ”Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”
  Ziua care îi unește pe Ștefan Cel Mare, Păcală, Carol al II-lea și Voronin
  Sabia lui Ștefan cel Mare a ajuns în vitrina lui Donald Trump. Iată cum
  Istoria mămăligii, rețete alese și ce mânca Ștefan cel Mare
  Exclusiv: Polițiști în veste antiglonț în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău
  Conducerea Republicii Moldova a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
  Viața Sfântului Daniil Sihastrul - povățuitorul de taină al lui Ștefan cel Mare și Sfânt
  Erdogan va transmite Moldovei o copie a sabiei domnitorului Ștefan cel Mare - Video
  Tagurile:
  Crimeea, Ștefan cel Mare

  Știrile Zilei