13:06 11 August 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD16.55
 • RUB0.22
 • RON4.02
 • UAH0.60
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Industria militară rusă (140)
  763151

  De ce avioanele-amfibile multirol rusești Be-200 nu au niciun concurent pe plan mondial și care sunt calitățile cu care se poate lăuda.

  De Aleksandr Hrolenko

  Avioanele-amfibie multirol Be-200, cunoscute pe larg în lume, au intrat în dotarea Marine Militare a Rusiei, fapt care va permite extinderea capabilitățile operaționale ale aviației marine. Nava aeriană a înregistrat peste 20 de recorduri mondiale la viteza de urcară cu încărcătură și nu are concurenți la aceasta clasă.

  Pe 14 iulie, la centrul de instruire militară a piloților aviației Forțelor Navale ale Rusiei (Eisk) a fost întâmpinat primul avion-amfibie Be-200 “Altair”, construit la comanda Ministerului Apărării. A demarat exploatarea experimentală a acestuia. Conform contractului din 2018, alte două avioane, concepute pentru misiuni de căutare și salvare, Marina Militară urmează să le primească în acest an din partea Complexului Aeronautic tehnico-științific din Taganrok “Beriev”. În viitor este planificată continuarea producției seriei “Altair” pentru forțele navale ale Rusiei.

  Ministerul rus al Apărării intenționează să înființeze unități amfibie ale aviației navale în cadrul flotelor din Marea Baltică, din Marea Nordului, Oceanul Pacific și Marea Baltică, precum și în cadrul flotiliei Caspice. Acest lucru va permite extinderea capacităților de efectuare a operațiunilor de patrulare, căutare și salvare.

  Avioanele Be-200, destinate Marine Militare Rusie, se deosebesc de alte modele din punct de vedere al construcției și funcțiilor.

  Anterior au fost produse 20 de exemplare ale avioanelor-amfibie Be-200, care sunt utilizate preponderent de Ministerele pentru Situații Excepționale ale Rusiei și Azerbadjanului. Avionul are șase tipuri de modificări (căutare și salvare, patrulare, transportare, sanitar, de pasageri și de pompieri), iar specializarea lui este indicată prin abreviatura aplicată. Spre exemplu, Be-200P este utilizat pentru patrulare, se deosebește printr-o cantitate mare de echipament de urmărire care permite detectarea la distanțe mari a celor care violează frontiera de stat (sau zonele economice). Be-200PS sunt utilizate pentru operațiunile de căutare și salvare.

  Avion-amfibiu Be-200
  © Sputnik / Anton Denisov
  Avion BE-200

  Modelul Be-200ES pentru lupta cu incendiile este produs pentru export, un astfel de avion a fost procurat de Azerbadjan, alte două nave au fost achiziționate în 2016 de China.

  O vedetă în ascensiune

  Ministerul Apărării al Rusiei a semnat până astăzi contracte pentru șase avioane “Altair”. Utilitatea lor pentru Marina Militară este una evidentă. Cel mai mare avion-amfibie modern, cu un motor reactiv Be-200 “Altair”, este capabil să patruleze frontierele maritime și zonele economice, să efectueze funcții de căutare și salvare, să transporte încărcături de până la 5 tone în raza de 1500 de kilometri, la o altitudine de până la 10 mii de metri. Motoarele puternice D-436TD, amplasate deasupra aripilor, permit atingerea unei viteze de până la 710 kilometri pe oră (de   - 365 kilometri pe oră). Avionul poate ateriza pe mare în condiții de valuri cu o înălțime de 1,3 metri, iar pentru decolare are nevoie de o distanță de doar 1500 de metri, pe apă sau pe uscat. Acest lucru este foarte important pentru transportarea operativă și sigură a încărcăturilor pe navele Marinei Militare în largul mării.

  Printre avantajele Be-200 sunt și capacitatea de staționare autonomă, siguranța înaltă a zboruilor și posibilitatea de aterizare pe apă în cazul defectării unui motor. Avionul poate efectua misiuni de patrulare până la șase ore într-o zonă de 200 de mile de țărm.

  Chiar de la prima etapă a exploatării “Altair”, Ministerul Apărării a declarat că acesta va fi utilizat în scopuri pașnice. Totuși, platforma aeriană universală Be-200 permite amplasarea unei game largi echipamente speciale, efectuarea unor misiuni militare dificile. Astfel, în versiunea pentru patrulare, la bord poate fi instalat un sistem de detecție optoelectronic și spații de lucru automatizate pentru operatori, precum și sisteme tactice de comandă, radare, sisteme radio-hidroacustice și magnitometrice, sisteme de recunoaștere radiotehnică și control al armelor. “Altair” poate efectua misiuni de recunoaștere a obiectivelor maritime, terestre și aeriene, poate să asigure desfășurarea operațiunilor speciale, să îndeplinească eficient sarcinile de căutare a echipajelor avioanelor, navelor, submarinelor aflate în dificultate, precum și să transportate personal și arme, să evacueze persoanele rănite sau bolnave din zonele de coastă fără a avea nevoie de o rețea de aerodromuri. Probabil, platforma va fi adaptată și pentru soluționarea unor misiuni de atac asupra bărcilor.

  Члены экипажа самолёта-амфибии Бе-200.
  МЧС РФ
  Avionul BE-200 într-o misiune de stingere a incendiilor

  Pe ”barca zburătoare” este instalat echipament radioelectronic modern, inclusiv un complex de pilotare și navigare de ultima generație. Avionul poate efectua zboruri în orice condiții fizico-geografice sau climatice, ziua și noaptea, în condiții meteorologice normale și dificile. Avionul multirol Be-200 “Altair” este o navă aeriană de clasă mondială, iar specialiștii îi prezic un mare viitor. În perioada următoare, acesta urmează să participe la principala paradă a Marinei Militare din Sankt Petersburg, din 26 iulie.

  Mediul Caspic

  Primna escadrilă Be-200 urmează să fie înființată în Marea Caspică. A se observa că, până în prezent, flotila Caspică a Marinei Militare a Rusiei nu dispunea de propria aviație. Escadrile mici făceau parte din flotilie doar în perioada Războiului Civil și a Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Probabil, Marea Caspică va deveni pentru “Altair” un poligon de testare. Experiența obținută în exploatarea lui va permite perfecționarea navei aeriene, adaptarea platformei aeriene la misiunile Marinei Militare.

  Totodată, acest lucru va permite atragerea interesului aliaților și partenerilor regionali ai Rusiei pentru o cooperare tehnico-militară în Caucaz, Asia Centrală și alte puncte ale planete. Avionul-amfibie Be-200 are un potențial de export semnificativ, fără a avea o concurență serioasă.

  Compania canadiană Bombardier a încetat din 1990 producția “bărcilor zbuătoare” CL-215, care erau capabile să transporte 5,3 tone de apă (în toată lumea au rămas doar 120 de astfel de nave). Avion cu cea mai mare capacitate de transportare (șase tone de apă), Bombardier CL-415 cu două motoare turbopropulsoare PW123AF (producția anului 1994) și avionul multirol 415MP, construit în baza acestuia, au un preț care îndepărtează potențialii cumpărători (în 25 de ani au fost vândute 80 de nave 315MP). Totuși, Bombardier 415, cedează în multe privințe în fața “Altair”.

  Avioanele-anfibie japoneze US-1A (modelul anului 1971) și US-2 (toate seriile din anul 2007) au o specializare îngustă de căutare și salvare. O altă “barcă zburătoare” a Japoniei este ShinMaywa, la un preț pipărat.

  Avion-amfibiu Be-200
  © Sputnik / Anton Denisov
  Avion BE-200

  În perioada 1985-1986, China a construit patru avioane-amfibii multirole SH-5, care erau utilizate în operațiuni de căutare și salvare. Avioanele-amfibie chineze AG600 are deficiențe tehnice grave. Nu în zadar chinezii au dat comandă pentru o partidă de Be-200 rusești. Adică, “Altair” de fapt nu are niciun concurent pe plan mondial.

  Totodată, întreprinderile producătoare au proiecte inginereși pentru o jumătate de secol înainte, inclusiv proiecte de perspectivă a ekranoplanelor Be-1000 și Be-2500.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Тема:
  Industria militară rusă (140)

  Tematic

  Rusia a creat “asasinul perfect” al sistemelor de luptă pe o rază de 10 km
  Ce face submarinul nuclear rusesc de clasa „Antey” în Marea Baltică
  Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane
  Rusia își construiește o nouă flotă: pe 16 iulie va începe construcția a 6 nave
  Arma rusească: Aeromobilul blindat Strela dezvoltă o viteză de 155km/oră
  Tagurile:
  Avion, Rusia


  Știrile Zilei