10:41 01 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.88
 • USD16.98
 • RUB0.22
 • RON4.08
 • UAH0.60
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  707113

  Exercițiile Sea Breeze-2020 ale NATO în Marea Neagră subminează securitatea regională, consideră viceministrul de Externe, Aleksandr Grușko.

  CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik, Octavian Racu. Exercițiile “Sea Breeze-2020” și activitatea NATO în regiunea Mării Negre nu corespunde necesităților reale de asigurare a securității, aceste acțiuni nu consolidează, ci slăbesc securitatea regională, a declarat agenției RIA Novosti, viceministrul de Externe al Rusiei, Aleksandr Grușko.

  Exercițiile internaționale „Sea Breeze-2020” au demarat luni în Marea Neagră, a anunțat comandantul forțelor navale ale Ucrainei, Alexei Neijpapa. Potrivit lui, “manevrele se desfășoară pentru “exersarea unei game largi de misiuni în mare, unde astăzi apar provocări și amenințări actuale în adresa sistemului securității internaționale”.

  „Sunt niște exerciții care fac parte din lanțul acțiunilor NATO pe flancul estic, e o nouă demonstrare a faptului că NATO percepe existența unei amenințări dinspre Est. Toată această activitatea nu corespunde unor necesități reale de asigurare a securității, subminează stabilitatea regională, creează noi linii de divizare în Europa”, a spus Grușko.

  "Ceea ce face NATO, din punctul nostru de vedere, nu consolidează, ci slăbește securitatea regională. E vorba de aceste exerciții și politica NATO în ansamblu în regiune”, a subliniat oficialul rus.

  El a reamintit, în special, gruparea “Blackseafor” (Forța Navală pentru Marea Neagră), care reunește forțele navale ale statelor din regiune.

  “Acestea erau niște elemente, în baza cărora putea fi creată o structură regională de securitate, mai ales că în domeniul politic și economic există Organizația de Cooperare Economică în Marea Neagră, care dispune de toate resursele și structurile necesare pentru a deveni un mobil într-o dezvoltare economică a regiunii. Însă acțiunile NATO distrug aceste structuri, slăbesc rolul statelor din Marea Neagră în domeniul securității”, a conchis viceministrul rus al Afacerilor Externe.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Reacție pentru NATO: Rusia formează un nou regiment aeropurtat în Crimeea
  Stoltenberg: NATO își sporește prezența în Marea Neagră
  Sea Breeze-2019 face valuri pe Dunăre
  Ucraina și România intenționează "să opună rezistenţă” Rusiei în Marea Neagră
  Forțelor aeropurtate în Crimeea, exerciții de amploare: Răspunsul rus la Defender Europe
  Tagurile:
  Aleksandr Grușko, Marea Neagră, Sea Breeze

  Știrile Zilei