13:07 11 August 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD16.55
 • RUB0.22
 • RON4.02
 • UAH0.60
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  "Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (82)
  34993

  Raportul comitetului parlamentar britanic cu privire la imixtiunile Rusiei în politica internă a Marii Britaniei nu a devenit unul senzațional, iar documentul reprezintă o mostră de „rusofobie învelită în fake-uri”, consideră Maria Zaharova.

  CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat raportul comitetului parlamentului britanic pentru informații și securitate despre o pretinsă imixtiune a Moscova în politica internă a Regatului Unite.

  Oficialul rus consideră că documentul reprezintă „o rusofobie învelită în fake-uri”.

  Potrivit Zaharova, prin publicarea acestui document “nu a scos la iveală nimic senzațional”.

  Raportul a fost publicat marți pe site-ul comitetului pentru informații și securitate. În document Marea Britanie este calificată ca “una din principalele ținte ale spionajului rusesc în Occident”. Autorii afirmă că Moscova și-a consolidate influența asupra politicii britanice datorită relațiilor “oligarhilor” cu companiile și elitele locale.

  “Acest lucru a dus la apariția unei industrii de intermediari – avocați, finanțiști și agenți imobiliari, care intenționat sau inconștient, de facto, au fost niște agenți ai statului rus”, se spune în comunicatul de presă al comitetului.

  De asemenea, în document sunt aduse acuzații de “atacuri cibernetice” și „răspândirea dezinformării”. În special, postul de televiziune RT și agenția Sputnik sunt acuzate de o reflectare părtinitoare a referendumului din 2016 cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE. Autorii afirmă că în aceste instituții media a predominat o poziție “antieuropeană”, încercând în acest fel să-i determine pe vizitatorii și utilizatorii rețelelor de socializare să voteze pentru Brexit, care ar fi avantajos pentru autoritățile ruse. Totodată, autorii raportului recunosc că “practice este imposibil să se demonstreze existența unor astfel de tentative de influențare”.

  Heiko Maas, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei
  © Sputnik / Екатерина Чеснокова

  Raportul de 50 de pagini a fost transmis cancelariei premierului pe 17 octombrie a anului trecut. Guvernul a tergiversat publicarea lui sub pretextul că până atunci urmează să aibă loc “anumite procese”. Săptămâna aceasta a fost numită o noua componență a comitetului pentru informații și securitate, fapt care a deschis calea spre publicarea raportului.

  Premierul britanic, Boris Johnson, pe când ocupa funcția de ministru al Afacerilor Externe, declara într-un interviu oferit agenției RIA Novosti, că Marea Britanie nu dispune de informații cu privire la implicarea Rusiei în referendumul pentru Brexit și alte procese politice.

  Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile de implicarea în procesele democratice din alte state, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acestea sunt „absurde”. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, comentând acuzațiile de imixtiune în politica internă a altor țări, a declarat că nu există nici un fel de dovezi care ar confirma astfel de speculații.

  Тема:
  "Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (82)

  Tematic

  Vaccinul pentru Covid-19 -Rusia ar putea fi prima țară din lume cu un program de imunizare
  Alături de prieteni: Rusia a transmis 400 de mii de teste COVID-19 țărilor partenere
  Putin: Rusia ar putea continua construcția navelor universale de asalt
  Londra acuză Rusia de subminarea ordinii mondiale
  Ministrul de Externe al Germaniei: Europa are nevoie de Rusia
  Testarea primului vaccin împotriva COVID-19 a fost finalizat cu succes în Rusia
  Tagurile:
  Maria Zaharova


  Știrile Zilei