05:16 14 August 2020
În direct
 • EUR19.79
 • USD16.71
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.61
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Proteste în Belarus (32)
  26030

  Vladimir Putin a discutat în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei problema reținerii celor 33 de cetățeni ruși în Belarus.

  CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Președintele rus, Vladimir Putin, și membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei mizează pe o clarificare cât mai rapidă a tuturor circumstanțelor reținerii cetățenilor ruși în Belarus și pe eliberarea lor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

  Subiectul a fost discutat în cadrul unei conferințe video, desfășurată de șeful statului vineri.

  “Șeful statului a purtat o discuție detaliată despre incidentul legat de reținerea cetățenilor ruși în Belarus”, a spus Peskov.

  “S-a exprimat speranța că în perioada imediat următoare se va face lumină în acest caz, iar cetățenii ruși, reținuți neîntemeiat, vor fi eliberați”.

  De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat și despre problemele social-economice de pe agenda internă.

  La reuniune au participat prim-ministrul Mihail Mișustin, președinții ambelor camera ale parlamentului, Valentina Matvienko și Veaceslav Volodin, vicepreședintele Consilului de Securitate, Dmitri Medvedev, șeful administrației prezidențiale, Anton Vaino, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, ministrul Afacerilor Interne, Vladimir Kolokolțev și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, directorul FSB, Alexandr Bortnikov, directorul SVR, Serghei Narîșkin, precum și reprezentantul special al președintelui pentru protecția mediului, ecologiei și transportului, Serghei Ivanov.

  Pe 29 iulie, autoritățile din Belarus au anunțat reținerea a 33 de cetățeni ruși. Pe numele acestora a fost intentat un dosar penal pentru “pregătirea unui atentat”, faptă pentru care ar putea fi condamnați până la 20 de ani. Ulterior, Comitetul de Investigații din Belarus a anunțat că persoanele reținute sunt suspectate de pregătirea unor dezordini în masă în republică. Totodată, serviciile de securitate belaruse afirmă că au primit informații despre sosirea în țară a “peste 200 de mercenari care intenționat să destabilizeze situația în perioada campaniei electorale”.

  Moscova a declarat că cetățenii ruși nu sunt implicați în procesele politice interne din republică. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a menționat că grupul de ruși, reținuți în Belarus, se aflau în tranzit prin Minsk spre Istanbul, având toate actele doveditoare, inclusiv biletele la avion, iar logistica era asigurată de o companie belarusă. Moscova a mai declarat că autoritățile de la Minsk au la dispoziție toate documentele necesare pentru stabilirea adevărului. Totodată, MAE al Rusiei a subliniat că interpretările odioase ale părții belaruse în privința reținerii rușilor nu suportă nicio critică și a îndemnat la încetarea provocării unor emoții negative. Diplomația rusă a cerut asigurarea accesului a angajaților consulatului la persoanele reținute.

  Тема:
  Proteste în Belarus (32)

  Tematic

  În Belarus au fost reținuți 32 de luptători ai unei armate private străine
  Presa belarusă anunță reținerea a 33 de cetățeni ruși, mercenari ai unei companii private
  Kremlinul a comentat reținerea unor cetățeni ruși în Belarus
  Peskov: Rusia nu intenționează să se implice în alegerile din Belarus
  Tagurile:
  Rusia, Vladimir Putin, Belarus


  Știrile Zilei