12:18 26 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Proteste în Belarus (130)
  185110

  Kremlinul a confirmat și a comentat discuția pe care a purtat-o ieri Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko despre situația din Belarus.

  CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, iar cei doi lideri au făcut un schimb de opinii despre situația din Belarus.

  Marți, Putin a purtat mai mult discuții telefonice – cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Consiliului European, Charles Michel.

  “Din câte cunoașteți, ieri a avut loc o serie de discuții telefonice. A vorbit și cu Merkel, și cu Macron, și cu Michel. A existat și o discuție cu Lukașenko. Subiectul conversației a fost Belarusul. Are loc un schimb de opinii, așa cum anunțasem”, a declarat Peskov jurnaliștilor.

  Comentând ultimele contacte dintre Putin și Lukașenko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că este firesc ca liderii să se afle într-un proces continuu a schimburilor de opinii, în contextul evenimentelor din Belarus.

  Jurnaliștii l-au întrebat pe Peskov de ce Lukașenko îl contactează atât de des pe Putin și de ce a fost nevoie de câteva discuții.

  “Nu, e ceva cu totul firesc, când șefii celor două state se află într-un proces continuu de schimb de opinii în contextul unor astfel de situații care au loc în Belarus”, a menționat Peskov.

  Totodată, Kremlinul constată existența unor tentative de implicare din afară în situația din Belarus și consider acestea inadmisibile, a declarat oficialul rus.

  Potrivit lui, Kremlinul consideră că cel mai important este ca în această situație să nu existe un amestec străin.

  “Cu regret constatăm că tentativele unui astfel de amestec, un amestec direct, din păcate, au loc, și considerăm că astfel de imixtiuni sunt inadmisibile”, a spus Peskov.

  “Considerăm că trebuie întreprins tot ce este necesar pentru a menține situația în câmpul legalității, în cadrul căruia să poată fi purtat dialogul necesar”, a declarat reprezentantul administrației prezidențiale ruse.

  Fiind întrebat despre recunoașterea de către Kremlin a rezultatelor alegerilor din Belarus, Peskov a amintit că Vladimir Putin i-a adresat un mesaj de felicitare lui Aleksandr Lukașenko.

  “Știți că președintele Putin l-a felicitat pe Lukașenko… Pentru că în Federația Rusă, politica externă și fundamentele politicii interne sunt definite de șeful statului”, a răspuns Peskov la întrebarea dacă Kremlinul recunoaște rezultatele alegerilor și cum poate fi explicată poziția unor deputați ai Dumei de Stat, care diferă de mesajul președintelui.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Тема:
  Proteste în Belarus (130)

  Tematic

  Miniștrii de Externe ai Rusiei și Germaniei au discutat despre Belarus
  Trump: SUA vor discuta cu Rusia despre Belarus la momentul potrivit
  Lukașenko acuză opoziția de tentativă de lovitură de stat
  Putin l-a informat pe Lukașenko despre discuțiile cu Merkel și Macron
  Opoziția a răspuns la acuzațiile lui Lukașenko de "tentativă de lovitură de stat"
  Lukașenko: Occidentul sponsorizează acțiunile de protest
  Lavrov, despre declarațiile UE, legate de Belarus: Nu sunt despre drepturile omului
  Tagurile:
  Rusia, Belarus, Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko

  Știrile Zilei