01:47 21 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.05
 • UAH0.59
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  19232

  Duma de Stat a Rusiei a respins proiectul de lege al liberal-democraților ruși cu privire la adoptarea calendarului iulian, în locul celui grigorian.

  CHIȘINĂU, 16 sep – Sputnik. Duma de Stat a respins în cadrul unei ședințe plenare proiectul înaintat de Partidul Liberal-Democrat (LPDR) care propunea trecerea Rusiei la calendarul iulian, în locul celui gregorian.

  Punct de trecere. Imagine simbol
  © Sputnik / Владислав Сергиенко

  Proiectul a fost înaintat în anul 2017.

  Proiectul de lege federal presupunea introducerea calendarului iulian tradițional pentru Rusia. Autorii menționează că nici calendarul gregorian nu este perfect, pentru că nu ia în considerație încetinirea rotației pământului, care prelungește durata zilei.

  În opinia autorilor, pentru Rusia calendarul iulian este important în calitate de tradiție națională, multiseculară, istorică și culturală, întreruptă prin decretul din 1918 cu privire la trecerea la calendarul gregorian.

  “Adoptarea calendarului iulian necesită cheltuieli enorme, cu un coeficient de utilitate zero. Iată de ce propunem respingerea acestui proiect de lege”, a declarat membrul comisiei Dumei de Stat pentru protecția sănătății, Nikolai Gherasimenko, care a raportat poziția comisiei.

  LDPR a mai venit cu o astfel de inițiativă în decembrie 2016, când liderul formațiunii, Vladimir Jirinovski, a vorbit la ședința Dumei de Stat despre necesitatea revenirii la calendarul iulian, pentru a sărbători Nașterea Domnului pe 25 decembrie, nu 7 ianuarie.

  Acum 300 de ani, Rusia adoptase calendarul gregorian (de la Nașterea Domnului), în locul celui iulian (de la crearea lumii). Totodată, a fost păstrat și calendarul iulian, iar gregorian a devenit oficial după Revoluția din Octombrie 1917.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Medicul Virgil Musta: ”Nu știu ce vom face...”
  Lukașenko acuză opoziția de exploatarea imaginii femeii
  Germania vrea să-i închidă gura lui Navalnîi
  Tagurile:
  Calendar, Duma de Stat

  Știrile Zilei